Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

TOBB Başkan Yardımcısı Kopuz:- "Yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkmamız ancak hukuk devleti yapımızı güçlendirmekle mümkün. Bu çerçevede Türk özel sektörü olarak yargı sistemini güçlendirecek her düzenlemeyi destekledik ve destekliyoruz"- "Türkiye ger

İSTANBUL (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, "Yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkmamız ancak hukuk devleti yapımızı güçlendirmekle mümkün. Bu çerçevede Türk özel sektörü olarak yargı sistemini güçlendirecek her düzenlemeyi destekledik ve destekliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Adalet Bakanlığının koordinatörlüğünde "Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi Yargı İşleyişinin Hızlandırılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ana temasıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nin "Tahkim" konulu oturumun onur konuğu konuşmacısı olan Kopuz, Türk özel sektörünün çatı örgütü TOBB'nin, bu etkinliğe destek vermesinin kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi.

İlki yapılan kongrenin gelenekselleşmesi ve coğrafya için ana referans etkinliklerden biri haline gelmesini dileyen Kopuz, hukukun, kendileri için ekmek ve su gibi en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu vurguladı.

Kopuz, iyi işleyen bir hukuk sisteminin olmadığı yerde, bireylerin birbirlerine ve kurumlara karşı güveninden söz edilemeyeceğini dile getirerek, "Böyle bir ortamda huzur yoktur ve tabii ki sağlam bir ekonomiden de söz edilemez." dedi.

Bu nedenle iyi tasarlanmış ve doğru işleyen bir hukuk sistemi geliştirmenin çok önemli olduğunu kaydeden Kopuz, bunu başaran ülkelerin, ekonomik ve sosyal alanlarda çekim merkezinin yanı sıra politik riski düşük bir yatırım merkezi olacağını vurguladı.

Kopuz, ekmek ve su, yaşam için nasıl ihtiyaç ise refah, zenginlik, demokrasi için de hukuk öyle bir ihtiyaç olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle huzurumuz ve güvenimiz için, güçlü bir ekonomiye sahip olmanın temel şartlarının başında, iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olmak gelmektedir. Bizim kültürümüzde de inancımızda da hukukun yeri çok önemli. Mülkün temelinde adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Buradan hareketle gelişmiş ve güçlü bir ekonomi ile iyi işleyen hukukun veya konumuz olan tahkim mekanizmasının arasında çok yakın bir ilişki bulunduğu konusunda, eminim hepimiz de aynı düşüncelere sahibiz. Yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkmamız ancak hukuk devleti yapımızı güçlendirmekle mümkün. Bu çerçevede Türk özel sektörü olarak yargı sistemini güçlendirecek her düzenlemeyi destekledik ve destekliyoruz."

Kopuz, tahkimin, ticari uyuşmazlıkların çözümünde en çok tercih edilen bir yargılama olarak hem ticaret hem de hukuk hayatında kendisini kabul ettirdiğini kaydetti.

Bu yüzden iş dünyasının, ticari uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini çok benimsediğini aktaran Kopuz, "İşte bu noktada 'tahkim' ve 'arabuluculuk' son derece büyük önem arz etmektedir." dedi.

Bugünün oda sisteminin tarihi kökeni olan Ahilik ve Lonca sisteminde tahkim ve arabuluculuğun bulunduğunu, ticari uyuşmazlıkların, Ahi Ocağı ile Lonca'da çözüldüğünü anlatan Kopuz, şunları kaydetti:

"İşte tahkim de aslında budur. Tarihimizde, kültürümüzde var olan bu yöntemleri bizler unutmuşuz. Ama batı ülkeleri sahip çıkıp geliştirmiş. Esasında şimdi aslımıza dönmeye çalışıyoruz. Maalesef biz 300-400 sene önce bu sorunları kolayca çözerken bugün yargı sisteminin üzerine yük oluyoruz. Türkiye gerek coğrafi konumu, gerek hukuk sistemi bakımından bölgede önem arz eden bir ülke konumundadır. Bu avantajlı durumu da dikkate aldığımızda eminim ki iyi işleyen bir uluslararası tahkim merkezi İstanbul'u, dolayısıyla ülkemizi çekim merkezi haline getirecektir. İstanbul tarihi derinliği, coğrafi konumu, ticaret hacmi, ulaşım kolaylığı ve ticaretin yoğun olduğu bölgelere yakınlığıyla bu potansiyele fazlasıyla sahiptir. Bu aynı zamanda Türkiye'nin, bölgemizde uluslararası tahkim açısından oynayabileceği rolün de en somut göstergesidir. Ülkemizi, tahkim denilince akla ilk gelen lokasyonlardan biri yapmak, bölge ülkelerinin tahkim merkezi haline gelmek bence elimizde. Çünkü elimizde gerekli tüm malzeme var. Ticaret hayatında Orta Asya'dan Orta Doğu'ya, Doğu Avrupa'dan Afrika'ya bölge ülkeleri ile yakın ilişkilerimiz, gelişmiş hukuk normlarımız, ticari çeşitliliğimiz, farklı kültürlere, değerlere ve anlayışlara karşı açık olmamız bizi başka ülkelerden bir adım önde kılmaktadır."

- "Coğrafyamızda da tahkimin gelişmesi için büyük bir çaba sarf ediyoruz"

Tahkimin, uluslararası uyuşmazlıkların yanında, yurt içindeki ticari uyuşmazlıklar için de çok önemli bir araç olduğunu vurgulayan Kopuz, son yıllarda yargı alt yapısında çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini söyledi.

Kopuz, fiziki ve bilişim alt yapısında ciddi yatırımların yapıldığını, ihtiyaç duyulan insan kapasitesinin yetiştirilmesi için önemli adımların atıldığını ifade ederek, "TOBB olarak biliyorsunuz 1991 yılında tacirlerimiz arasındaki sorunları çözmek için TOBB Tahkimini kurduk. Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak kendi bünyemizde bulunan tahkim müessesi ve yine ICC Türkiye Milli Komitesi aracılığıyla tahkimi yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu hususta, bir yarış bir rekabet yoktur, olmamalıdır da. Uzun vadede düşündüğümüzde iyi işleyen bir merkezden ve dolayısıyla tahkim mekanizmasından herkes fayda görecektir." değerlendirmesinde bulundu.

TOBB Başkan Yardımcısı Kopuz, kamu ve özel sektörün birlikte çalıştığı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantılarında da bu konuyu devamlı gündemde tuttuklarını belirtti.

Bu sayede tahkim ve arabuluculuk sisteminin gelişmesine destek vermek üzere, dava değeri üzerinden alınan nispi harç yerine, maktu harcın alınmasını gerçekleştirdiklerini dile getiren Kopuz, "Zira inanıyoruz ki iyi işleyen bir merkezde ve dolayısıyla tahkim mekanizmasından herkes fayda görecektir. Bu çerçevede TOBB olarak ticaret ve sanayi odalarımızda arabuluculuk merkezleri oluşturmaya başladık. Devletimizin öncülüğünde İstanbul Tahkim Merkezi'ni kurduk. Ülkemizde alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin kullanımı arttıkça, İstanbul bu coğrafyada uyuşmazlık çözüm merkezi haline gelecek. Bu kapsamda TOBB ve ICC Türkiye olarak payımıza düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu da bir kez daha ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Kopuz, uluslararası iş ilişkileri olan tüm şirketleri, uluslararası tahkim mekanizmasını daha fazla kullanmaya davet ederek, şöyle devam etti:

"Biz, TOBB ve ICC Türkiye olarak sadece ülkemizde değil, bölge coğrafyamızda da tahkimin gelişmesi için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ülkemizde olduğu gibi komşu coğrafyamızda da tahkim ve arabuluculuk konusunda Türk iş dünyası olarak tecrübelerimizi paylaşıyoruz. TOBB Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, Filistinli ve İsrailli iş adamları arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi'nin başkanlığını yürütüyor. Yine Lefkoşa Forumu çalışmalarımız kapsamında, Kıbrıs'ta Türk ve Rum iş dünyası arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için Lefkoşa Tahkim Merkezi'nin kuruluş çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın direktifleri üzerine Kalkınma Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile İstanbul'da kurulacak olan İslam İşbirliği Tahkim Merkezi kuruluş çalışmalarına başladık. Yurt içinde belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimin zorunlu kılınması konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu eylemi hayata geçirdiğimizde mahkemelerin iş yükünü azaltacağımıza inanıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :