Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Kosova Anayasa Mahkemesi Üyesi Suroy:-"2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti'nde 20 yıllık aradan sonra Anayasa Mahkemesi ikinci kez kurularak, yeniden çalışmaya başladı. Anayasa Mahkemesinde 4 çalışma dili var. Resmi dilin dışında Türkçe de

İSTANBUL (AA) - Kosova, Anayasa Mahkemesi Üyesi Altay Suroy, 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyetinde 20 yıllık aradan sonra Anayasa Mahkemesinin ikinci kez kurularak, yeniden çalışmaya başladığını belirterek, "Anayasa Mahkemesinde 4 çalışma dili var. Resmi dilin dışında Türkçe de mahkemede iş dili olarak kullanılıyor ki ben de anadilim Türkçe'yi kullanıyorum." dedi.

"Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi" kapsamında düzenlenen oturumda, "Anayasal Yargının Yetki ve Sınırlamaları" başlıklı sunum yapan Kazakistan Anayasa Konseyi Başkanı İgor Rogov, Erdoğan'ın kongrenin açılışında çok etkili bir konuşma yaptığını söyledi.

Rogov, Kazakistan Anayasa Konseyinin devletin bütün kurumlarının faaliyetini düzenlediğini ifade ederek, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini güvence altına aldığını kaydetti.

Kazak adalet sisteminin öne çıkan yanlarına değinen Rogov, "Bizde Türkiye'de olduğu gibi bireysel başvuru hakkı yok. Esasında Anayasa Konseyinden önce Anayasa Mahkemesi vardı. Ancak yürürlükteki anayasamızda bireysel başvuru hakkı yok. Bu nedenle vatandaşlar normal mahkemelere başvuruyor. Kazakistan'da fiili olarak 5 kurumsal reform gerçekleştirildi. Bunların arasında çağdaş bir kamu kurumun oluşturulması var. Devletin gelişmesi kapsamında 50'ye yakın yeni yasa kabul edildi. Şeffaflık ve anayasal düzenin güçlendirilmesi yönünde reformlar yapıldı." diye konuştu.

Kosova, Anayasa Mahkemesi Üyesi Altay Suroy ise, "Anayasa Mahkemelerinin Yargılama Yetkileri ve Kosova Örneği" başlıklı sunumunda, 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti'nde 20 yıllık aradan sonra Anayasa Mahkemesinin ikinci kez kurularak, yeniden çalışmaya başladığını söyledi.

Suroy, Bağımsız Kosava Cumhuriyeti'nde kurulan Anayasa Mahkemesinin dünyanın en yeni Anayasa Mahkemesi olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesinde 4 çalışma dili var. Resmi dilin dışında Türkçe de mahkemede iş dili olarak kullanılıyor ki ben de anadilim Türkçe'yi kullanıyorum. Anayasa Mahkemesinin sınırsız yetkisi vardır. Aldığı kararlar bir daha görüşülmesi mümkün olmayan yasa gücündedir. Anayasa Mahkemesi, KHK alma yetkisine de sahiptir. Anayasa Mahkemesi normların Anayasaya uygunluğu, denetimine, bireysel başvurulara, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasına bakar ve yüce divan yetkisine sahiptir. Oy çokluğuyla karar alır."

- "Türk Anayasa Mahkemesi ile işbirliği içindeyiz"

Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Sona Salmanova da "Anayasal Yargının Yetki ve Sınırlamaları" başlıklı sunumunda, ülkesinde Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru alma hakkına sahip olduğunu, hali hazırda 331 başvuru aldığını belirtti.

Salmanova, bireysel başvuru davaları karara bağlanırken mahkemenin AİHM'e atıfta bulunduğunu vurgulayarak, Azerbaycan Anayasa Mahkemesinin Asya Anayasa Mahkemeleri ve Eş Kurumları Derneğinin üyesi olduğunu ve Türk Anayasa Mahkemesi ile de çok iyi ilişkiler geliştirdiğini ifade etti.

Ukrayna, Anayasa Mahkemesi Üyesi Oleksandr Tupitskyi de "Ukrayna Anayasa Mahkemesinin Yetkileri ve Anayasa Adaletine Kişisel Erişim" başlıklı sunumunda, Ukrayna Anayasa Mahkemesinin Türk Anayasa Mahkemesi ile iş birliği içinde olduğunu söyledi.

Tupitskyi, 2009'da Türkiye ile Ukrayna arasında bu iş birliği nedeniyle ikili iş birliği memorandumu imzalandığını ifade ederek, "Bizim Anayasa Mahkememiz 20 yıl önce kuruldu. Bu mahkemenin temel amacı, Ukrayna Anayasasının üstünlüğünü sağlamaktır. Meclisin ve Cumhurbaşkanının onayladığı yasaların anayasaya uygunluğunu denetler. Belirli yasalarla ilgili referanduma gitme hakkına sahiptir. Bu yıl içinde bir anayasal yargı reformu gerçekleştirdik. Bu şekilde vatandaşlarımız bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvurma hakkına sahip oldu." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :