Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Azerbaycan Adalet Bakanı Memedov:-"Yargı sadece ve sadece bağımsız olursa etkili bir biçimde işleyebilir. Ancak şeffaf olursa ve kamunun erişimine açık ve yolsuzluktan azade olursa insanlar için faydalı olabilir. İşte bu fikirlerle ulusal yargı sistemimiz

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan Adalet Bakanı Fikret Memedov, yargının sadece bağımsız olursa etkili bir biçimde işleyebileceğini belirterek, "Ancak şeffaf olursa ve kamunun erişimine açık ve yolsuzluktan azade olursa insanlar için faydalı olabilir. İşte bu fikirlerle bizim ulusal yargı sistemimiz tamamen yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanımız Haydar Aliyev'in liderliğinde bu reformları gerçekleştirdik." dedi.

Memedov, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Adalet Bakanlığının koordinatörlüğünde "Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi Yargı İşleyişinin Hızlandırılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ana temasıyla düzenlenen Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan olayları büyük endişe ve üzüntüyle izlediklerini söyledi.

Kardeş Türkiye'nin bu zor durumdan şerefle çıkmasından ve askeri darbenin engellenmesinden mutluluk duyduklarını vurgulayan Memedov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan etrafında kenetlenen Türk halkının büyük kahramanlık göstererek, Türkiye'nin demokratik geleceğini temin ettiğini dile getirdi.

Azerbaycan halkı ve Cumhurbaşkanının bu ağır günlerde Türk halkını yalnız bırakmadığını ve her türlü desteği verdiğini aktaran Memedov, kongreye Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade etti.

Memedov, Atatürk'ün de söylediği gibi bir milletin bağımsızlığının en önemli koşularından birinin adalet olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Azerbaycan bugün bağımsızlığının 25. yılını kutluyor. Yıllar önce totaliter bir rejim altında yaşamaktaydı ve bu durumdan kimsenin haberi bile yoktu. Şimdi çok bilenen bir gerçek var, yargı sadece ve sadece bağımsız olursa etkili bir biçimde işleyebilir. Ancak şeffaf olursa ve kamunun erişimine açık ve yolsuzluktan azade olursa insanlar için faydalı olabilir. İşte bu fikirlerle ulusal yargı sistemimiz tamamen yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanımız Haydar Aliyev'in liderliğinde bu reformları gerçekleştirdik. Çok geniş kapsamlı yargı reformları gerçekleştirildi. Şimdi de Aliyev'in liderliği altında bu reformları devam ettiriyoruz."

-"En şeffaf sistemi getirdik"

Memedov, yargı reformlarının temel adımlarından birinin bağımsız ve kendi kendini yönetebilen bir yargı sistemi kurabilmek olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargı Hukuk Konseyi adını verdiğimiz kurumu ortaya koyduk. Hükümetin bütün kanalları burada temsil ediliyor. Özellikle konsey üyeleri hakimlerden oluşuyor. Yargıyla ilgili her konuda bu konsey çalışıyor. 10 yılı aşan bir süredir bu konsey faaliyetlerine devem ediyor. Sürekli kendisini yeniliyor ve yetkisi artıyor. En son çıkan yasalar, daha etkili mekanizmalar getirdi. Özellikle yargıya ve hakimlere dışarıdan müdahale edilmesinin önlenmesi için onların mali bağımsızlığı güçlendirildi. Yargının etkin bir şekilde işleyebilmesi için hakimlerin seçim süreci de çok önem arz ediyor. Bu sebepten dolayı hakimlerin seçilmesine yönelik en şeffaf sistemi getirdik. Yenilikçi prosedür sayesinde yeni nesil adalet ve hakimler ortaya koyduk. Avrupa Konseyi ve AB bu seçim sistemini en iyi uygulama modeli olarak değerlendirdi. Ancak, hakimler seçimin ardından bir de eğitilmeli. Eğitimde önemli bir konu. Dünya çapında ünlü uzmanlarla yeni bir eğitim kavramı uygulamak için yola çıktık. Bu noktada Türk meslektaşlarımızın büyük desteğini gördüğümüzü de belirtmek isterim. Türkiye Adalet Akademisi 80 hakim adayımıza eğitimler sundu."

Memedov, özellikle bu reform sürecinde Dünya Bankası ile yeni bir adli yargı altyapı ortaya koymak için en iyi bilişim teknolojilerinden faydalandıklarını, e-yargıya ulaşımı daha güvenli hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu reformların sürekli Ermenistan'ın ihlal ve saldırıları altında gerçekleştirildiğinin altını çizen Memedov, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altında olduğunu, bunun da ülke içinde bir milyonun üzerinde mülteci ortaya çıkardığını dile getirdi.

Memedov, uluslararası tecrübeler uyarınca hiçbir yerde aslında mükemmel bir adli sistem olmadığının görüldüğünü ifade ederek, "Bütün sistemlerde eksiklikler ve sorunlar çıkabilmekte. Bu nedenle bu kongrenin zamanlamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kongrenin çok başarılı olacağına inanıyorum. Burada fikir alışverişinde bulunacağız ve buradan elde ettiklerimiz kendi ülkemizdeki yargı reformlarına büyük katkı sunacak." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :