Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi

Afganistan Adalet Bakanı Haidari:- "Özellikle organize suçlar konusundaki bölgesel iş birliği hayati önem taşımaktadır. Çünkü organize suçlar ile mücadele konusundaki ulusal politikalar, hiçbir zaman yeterli olmayacaktır ve bu konuda bölgesel anlamda iş b

İSTANBUL (AA) - Afganistan Adalet Bakanı Baseer Haidari, özellikle organize suçlar konusundaki bölgesel iş birliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, "Çünkü organize suçlar ile mücadele konusundaki ulusal politikalar, hiçbir zaman yeterli olmayacaktır ve bu konuda bölgesel anlamda iş birliğinin her zaman olması gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Adalet Bakanlığının koordinatörlüğünde "Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi Yargı İşleyişinin Hızlandırılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ana temasıyla Çırağan Sarayı'nda Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi düzenlendi.

Kongrenin açılışında konuşan Afganistan Adalet Bakanı Baseer Haidari, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğun çok uzun süredir devam ettiğini ve her alanı kapsadığını dile getirdi.

Konferansın, "Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi Yargı İşleyişinin Hızlandırılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ana temasıyla düzenlendiğini ve her alanın kendine göre öneminin olduğunu ifade eden Haidari, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Özellikle organize suçlar sadece ülkesel değil, bölgesel ve uluslararası hal almıştır. Kriminoloji uzmanları bu yüzyılı, 'organize suçlar yüzyılı' olarak adlandırmıştır. Maalesef organize suçların çeşitliliği, bu konferansa katılan ülkelerde diğer ülkelere göre daha fazladır. Bu bölgeyi Asya'da, organize suçlar bakımından çok stratejik olarak adlandırabiliriz. Bu yüzden özellikle organize suçlar konusundaki bölgesel iş birliği hayati önem taşımaktadır. Çünkü organize suçlar ile mücadele konusundaki ulusal politikalar, hiçbir zaman yeterli olmayacaktır ve bu konuda bölgesel anlamda iş birliğinin her zaman olması gerekiyor."

Yargı konusundaki iş birliğinin, bir diğer öneminin de Afganistan başta olmak üzere birikmiş dosyaların bir şekilde halledilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Haidari, yasaların şekil bakımından aynı olması ve bu konudaki ülkeler arasındaki iş birliğini daha da güçlendirdiğini ifade etti.

Afganistan Adalet Bakanlığı olarak, bu konuda kanun hükmünde kararnameler ve konuyla ilgili diğer yasaların bir şekilde bir araya getirilip tedvin edildiğini anlatan Haidari, şunları kaydetti:

"Uyuşmazlıkların çözümü konusundaki alternatif yolların ortaya çıkarılması için yine bölgesel ve uluslararası iş birliği kaçınılmazdır. Suç ve suçlu ile mücadele konusundaki ulusal politikalar her zaman yetersiz kalmıştır.

Afganistan, uluslararası alanda ilk olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yönetmeliğini kabul etmiştir. Afganistan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir üyesidir. Bu mahkemenin bütün suç saydığı unsurlar, Afganistan'daki yeni ceza kanununda yer almaktadır. Uluslararası ve bölgesel alanda yargı konusundaki iş birliği kaçınılmazdır. Suçla mücadele konusundaki ulusal politikalardan geçip, uluslararası ve bölgesel alanda ortak bir politika üretmek, bölgenin güvenliğine ve barışına, hem de uluslararası güvenliğe ve barışa önemli katkılar sağlayacaktır."

- "Şiddet ve güvensizlik toplumlarımıza zarar vermekte"

Somali Adalet Bakanı Abdullahi Ahmed Jama da kongrenin temasının, "Adli İşbirliğini Kolaylaştırmak ve Alternatif Anlaşmazlık Çözümlere Odaklanmak" olduğunu hatırlatarak, kurumlar arasındaki iş birliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.

Somali'deki adalet sektörüne Türkiye'nin verdiği desteği şükranla karşıladıklarını dile getiren Jama, Somali'de yargı kurumlarını kurmaya çalıştıklarını, istikrar, insan hakları, etkili yönetişim, hukukun üstünlüğü gibi konuların sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarında çok önemli olduğunu aktardı.

Sürdürülebilir barış, refah ve istikrarın sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Jama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddet ve güvensizlik, ülkelerin kalkınmasının önünde büyük engeller olarak durmakta ve tabii ki uzun dönemde toplumlarımıza zarar vermekte. Cinsel istismar, suç, bütün bunlar çatışmanın, hukukun üstünlüğünün olmadığı yerlerde görülmekte. Ülkeler, en hassas ve risk altında olan grupları korumak için çalışmalı. Özellikle hukukun üstünlüğü, ulusların mevcudiyeti ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için çok çok önemli.

Sosyal ve ekonomik adalete erişim de aynı şekilde insanlar için önem taşımakta. Refahın, kaynakların arttırılması, gücün etkin bir şekilde dağıtılması için hukukun üstünlüğü büyük önem taşıyor. Özellikle insanların hak ve hukuk, sosyal ve ekonomik taleplerinde başarılı olabilmeleri, kamu hizmetlerinin adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılabilmesi, daha uygun bir şekilde bu hizmetlerin sunulması için hukuka ihtiyacımız var. Bütün girişimlerimizi gerçekleştirirken, bunları uygulayabilecek imkanlara da sahip olabilmemiz gerekiyor."

Hukuku güçlendirmenin, toplumun da güçlendirilmesiyle bağlantılı olduğunu ifade eden Jama, "Özellikle kapasite oluşturulması, savunuculuk faaliyetlerinin arttırılması, toplumun dışına itilen gruplara hitap edilmesi için çok önemli. Hukuk kurumlarının geleceği, özellikle ekonomik fırsatların insanlara sunulması ve istismarın önlenmesi açısından çok büyük önem arz etmekte." dedi.

Jama, adaletin her toplumu ayakta tutan en önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek, bu sebepten dolayı adalet sisteminin yeniden inşa edilmesi, adalet alt yapısının sağlanması, eğitimin verilmesi, hakim ve savcıların iyi bir şekilde eğitilmesi ve donatılmasının büyük önem taşıdığını aktardı.

Bakanlık olarak Somali'de adalet sistemine olan güvenin artması, hesap verebilir bir adalet sistemi temin etmek için çalıştıklarını anlatan Jama, Somalili vatandaşlara bu hizmetlerin adalete erişim hizmetlerinin eşit bir şekilde sunulması için çabaladıklarını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :