Uluslararası İstanbul Film ve Televizyon Forumu

Uluslararası İstanbul Film ve Televizyon Forumu

RTÜK Başkanı Yerlikaya:- "Küreselleşen dünyada yabancı yapımların ülkemizde yayınlanmasının yanı sıra yerli yapımların da birçok ülkeye ihraç edildiğini görüyoruz. Yerli yapımların etkileri ortaya çıkmaya başladı. Medyanın iyi ve güzeli üretmesi gerekiyor

İSTANBUL (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, küreselleşen dünyada yabancı yapımların Türkiye'de yayınlanmasının yanı sıra yerli yapımların da birçok ülkeye ihraç edildiğini gördüklerini belirterek, "Yerli yapımların etkileri ortaya çıkmaya başladı. Medyanın iyi ve güzeli üretmesi gerekiyor. Küresel ve ekonomik etkileşimler artık bu yolla sağlanıyor." dedi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "IFTV-Uluslararası İstanbul Film ve Televizyon Forum ve Fuarı"nın açılış oturumunda konuşan Yerlikaya, yayıncılığın çok önemli bir iş olduğunu, süreklilik ve çalışma istediğini söyledi.

Yayıncılığı, bisiklete binmeye benzeten Yerlikaya, "Bisiklette pedal çevirmediğiniz zaman düşersiniz. Yayıncılıkta da yeni içerik üretmez, yeni teknolojileri takip etmezseniz düşersiniz. Bu bakımdan bugünkü fuar çok önemlidir. Dünyada da bunun CeBIT gibi örnekleri vardır." diye konuştu.

- "Yayınlarda şiddet değil, barış ve hoşgörü istiyoruz"

Etkinliği önemsediklerini dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Yayınlarda şiddet değil, Mevlana'nın dediği gibi barış ve hoşgörü istiyoruz; argo değil, Yunus Emre'nin arı Türkçesini istiyoruz. Medya ve toplum, birbirlerini şekillendiren aynalar gibidir. Medya çoğu zaman toplumda var olanlardan veya toplumun beklentilerinden hareketle yapımlarını üretir. Küreselleşen dünyada yabancı yapımların ülkemizde yayınlanmasının yanı sıra yerli yapımların da birçok ülkeye ihraç edildiğini görüyoruz. Yerli yapımların etkileri ortaya çıkmaya başladı. Medyanın iyi ve güzeli üretmesi gerekiyor. Küresel ve ekonomik etkileşimler artık bu yolla sağlanıyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek himayelerinde yapılan toplantıyla 2017'nin "Türk Dili Yılı" ilan edildiğini anımsatan Yerlikaya, medyada Türkçe'nin kullanılması ve eğitim projeleri hakkında da bilgi verdi.

- "Türkiye, dizi film alanında önemli bir yere geldi"

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Gürsoy, Türkiye'nin küreselleşen yayıncılık sektöründeki potansiyelini dünyayla buluşturacak güce, teknolojiye ve yaratıcılığa kavuştuğunu söyledi.

Medya sektörünün, teknolojik gelişmeler ve kolay erişim sayesinde sınırlarını aşarak, tüm dünyada karar vericileri etkiler hale geldiğini anlatan Gürsoy, teknolojik gelişmeler ve kolay erişimle geleneksel ve yeni nesil mecraların da zenginleştiğini vurguladı.

Ülkelerin artık kültürel değerlerini medya aracılığıyla ihraç edebildiğini belirten Gürsoy, şöyle konuştu:

"Medya, ülkelerin ekonomisinde de önemli bir kaldıraç etkisi yaratmaya başladı. Televizyonlarımız, 15 yıl öncesine kadar diziler, yarışma ve eğlence formatlarının tamamına yakınını yurt dışından alıyordu. Son yıllarda bu çark tersine dönmeye başladı. Türkiye, dünya ülkeleriyle rekabet gücünü arttırarak, kültür endüstrileri ihracatında, özellikle dizi film alanında önemli bir yere geldi. Yerel kültür içeriğinin küresel yolculuğuna hep birlikte tanıklık ediyoruz."

Gürsoy, Türkiye'nin 100'e yakın ülkeye dizi ihraç eder hale geldiğini vurgulayarak, elde edilen gelirin 2008 yılında 10 milyon dolardan 2016 yılında 250 milyon dolara kadar yükseldiğini kaydetti.

IFTV ile işbirliği ve iletişim kanallarını geliştirmeyi hedeflediklerini aktaran Gürsoy, 2018 yılında bir de televizyon dizi ödülleri düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Forum, 30 Eylül'de sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler