"Uluslararası İslamofobi ve Terör" sempozyumu

"Uluslararası İslamofobi ve Terör" sempozyumu

Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Subaşı:- "İslamofobi'nin, geçmişte haçlı seferleriyle Osmanlı deneyimiyle ilişkili olduğunu ve bundan kaynaklanan bir karşıtlığın, bir mesafe bilincinin bugüne kadar geldiğini söylemek mümkün"- "İslam üzerinde ciddi bir nefret

BARTIN (AA) - Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesince “Uluslararası İslamofobi ve Terör” sempozyumu gerçekleştirildi.

Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Bartın Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, üniversitesinin İslamofobi konusunda çok önemli bir sempozyum düzenlediğini söyledi.

İslamofobi kavramının ölçülü bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Subaşı, "İslamofobi doğrudan İslam korkusunu ve hatta biraz daha ileri gidersek İslam karşıtlığını içinde barındırıyor." dedi.

İslamofobi'yi bilimle ve bilimsellikle tanımlamanın zor olduğunu belirten Subaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bugün ne yazık ki uluslararası bir endüstri, Müslümanlara yönelik bir korkuyu sürekli olarak akademik zeminde, medyada, gündelik alanın her alanında canlı tutmaya çalışıyor. Müslümanlara yönelik bir tepkisellik, bir dışlama ve gözden çıkarma çabası dikkat çekiyor. İslamofobi'nin, geçmişte haçlı seferleriyle Osmanlı deneyimiyle ilişkili olduğunu ve bundan kaynaklanan bir karşıtlığın, bir mesafe bilincinin bugüne kadar geldiğini söylemek mümkün. İslam üzerinde ciddi bir nefret kampanyasının başlatıldığını ve bunun için de DEAŞ gibi Taliban gibi örgütlerin faaliyetlerinden yararlanıldığını söyleyebiliriz. Buna karşı politik bir irade gerekiyor, bilinç gerekiyor, özellikle akademik sosyal bilimler alanında çalışan arkadaşlarımızın İslamofobi'nin bu tuzağını deşifre etmeleri gerekiyor."

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da İslam coğrafyasının ortak bir dille konuşamadığını söyleyerek "Gönülden konuşuyoruz ama Arapça gibi dinimizin dili olan bir dille ne yazık ki konuşamıyoruz. Halklar ölçüsünde olmasa dahi bilim insanları olarak Arapça ile konuşamıyor olmamız gerçekten acıdır." ifadesini kullandı.

Etkinliğe, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Bartın Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Yakup Civelek, Cezayir, Fas, ABD, Fransa, Sudan, İsveç, Ürdün, Filistin, Suudi Arabistan, Kuveyt’ten gelen bilim insanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :