Uluslararası İmâm Mâtüridi ve Mâtüridilik  Litaratürü Sempozyumu

Uluslararası İmâm Mâtüridi ve Mâtüridilik Litaratürü Sempozyumu

Selçuk Üniversitesi İmâm Mâtürîdî Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mâtürîdîlik kültür ve anlayışını yansıtan literatürü tespit ve tanıtmak amacıyla “Uluslararası İmâm Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik Literatürü” sempozyumu düzenleyecek.

İslami İlimler Fakültesi, Selçuklu Müftülüğü ve Beyşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Beyşehir’de gerçekleştirilecek sempozyumda, Mâtürîdî düşünceye ait yaklaşımların günümüz dünyasına ışık tutacak şekilde yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından ele alınacak. Sempozyum boyunca Mâtürîdîlik düşüncesinin, İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı, tekfircilik, radikalizm, mezhepçilik, asabiyet, istismar edilen şekliyle selefîlik ve sünnîlik, bâtınî yorumların benimsenmesi gibi sorunlara önerdiği çözümler konuşulacak.

Ayrıca Mâtürîdîlik kültürünün asırlar boyu başarılı bir pratiğinin yapıldığına şahit olunan Selçuklu-Osmanlı dünyasındaki Mâtürîdî literatürüne katkı sunan çalışmalar incelenecek, bunun yanında Arap, Fars ve Batı dillerinde Mâtürîdî edebiyatına dair çalışmalar gün yüzüne çıkarılacak. Sempozyum vesilesiyle tespit edilen literatürün, Mâtürîdî Âlimler Ansiklopedisi’nin hazırlanmasına ve Mâtürîdî Merkezi’nin kütüphanesinin oluşturulmasına da katkı sunacağı öngörülüyor.

Selçuk Üniversitesi İmâm Mâtürîdî Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde gerçekleşen ve açılışını Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in yapacağı "İmâm Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik Literatürü" başlığını taşıyan uluslararası sempozyum Beyşehir ilçesinde 14-15 Eylül tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Anamas Konukevi’nde gerçekleştirilecek.