Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ:- "Gayrimenkul geliştirme ve gayrimenkul finansmanı yoğunlaştığımız ana alanlardan birisi. Bu alanda kentsel dönüşüm finansmanında gayrimenkul sertifikalarının daha aktif kullanımını öngören bir mevzuat çalışm

ANKARA (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, gayrimenkul geliştirme ve gayrimenkul finansmanının, üzerinde yoğunlaştıkları ana alanlardan biri olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm finansmanında gayrimenkul sertifikaların daha aktif kullanımını öngören bir mevzuat çalışmasını tamamladık." dedi.

Karadağ, Ankara Üniversitesi tarafından Wyndham Ankara Otel'de düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı'nda, Borsa İstanbul olarak ülkenin ekonomisine, finansmanına ve kalkınmasına sürdürebilir finans desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de 2016'da yaşanan şokların ve siyasi olayların ekonomide bir yavaşlamaya sebep olduğunu hatırlatan Karadağ, geçen yıl dünyada ilk sıraya yerleşen büyüme performansıyla ülke ekonomisinin çok güçlü bir toparlanma süreci yaşadığını bildirdi.

Karadağ, gayrimenkul sektörünün sağlıklı, sürdürülebilir kentler ve projeler yapabilirse, ekonomik kalkınmaya desteğinin çok daha iyi boyutlara geleceğini anlattı.

Türkiye'nin geçen yılki büyüme performansına bankacılık merkezli fonlamanın katkıda bulunduğuna dikkati çeken Karadağ, şöyle devam etti:

"Bu fonlama darbe teşebbüsünün, terör olaylarının, Rusya krizinin etkilerinin kapatılmasında, yaralarının sarılmasında ve işletmelerin sürekliliğinin sağlanmasında çok ciddi bir toparlama sağlamış oldu. Bankacılık merkezli finansmanda da sınırları ciddi anlamda zorladığımız bir döneme geldik. Artık ne yapmamız lazım? Mevduat kredi oranlarının yüzde 120'leri, 140'ları zorladığı bir alanda artık bankacılık merkezli finansmanla gayrimenkul sektörü dahil, ekonomimizin finansmanını sürdürülebilir kılamayız. Sorunlar yaşamaya başladık. Mali tablolarımızda hem bankacılık hem sektörel hem firma bazında yoğun faiz ödemeleri ve kur riski artık yönetilmez oldu. Ne yapacağız? Tekrar yeni keşifler değil, herkesin yaptığı gibi biz de yoğun olarak sermaye piyasalarına yöneleceğiz. Kendimize göre dizayn edilmiş, zenginleştirilmiş sermaye piyasa ürünleriyle ekonomimizin sürdürülebilir ve uzun dönemli finansmanına katkı vereceğiz."

Karadağ, Borsa İstanbul olarak gayrimenkul yatırım fonlarını ve gayrimenkul sertifikalarını başarılı bir altyapıyla uygulamaya koyduklarını ve bunu kentsel dönüşümde de uygulayacaklarını, tanıtımda ve geliştirdikleri altyapıyı uygulamada sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

Borsa İstanbul'da geçen yıl konut satmaya başladıklarını hatırlatan Karadağ, bunu uzmanlara dahi tam olarak anlatamadıklarını dile getirdi.

Karadağ, ülke insanının en fazla gayrimenkule yatırımda bulunduğunu tespit ettiklerini, Borsa İstanbul aracılığıyla konutları doğrudan tüketiciye sunarak bürokratik işlemlerden arındırdıklarını ve Borsa İstanbul'un bölgenin gayrimenkul borsası haline getirilmesi için altyapı sağladıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :