"Uluslararası Enerji ve Mühendislik" konferansı

"Uluslararası Enerji ve Mühendislik" konferansı

GAÜN Rektörü Gür:- "Türkiye'nin 60 milyar dolarlık bir cari açığı var. Peki bizim dışarıdan enerji ithalatında harcadığımız para ne kadar? Ortalama 62 milyar dolar civarında. Yani biz enerjimizi kendi içimizde üretebilirsek, yenilenebilir alternatif enerj

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından enerji alanındaki değişimleri takip edebilmek amacıyla düzenlenen "Uluslararası Enerji ve Mühendislik" konferansı başladı.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'ndeki konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, ilk kez düzenlenen konferansın geleneksel hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Enerji savaşlarının tarihe dayandığını belirten Gür, "İpekyolu aracılığıyla dünyaya yön veren ticaret kervanları sanayi devriminde buharın keşfiyle kömür ocaklarının alternatif enerji kaynakları olarak buhara dönüştürülmesiyle yeni bir çağ başlamış. Bunun üzerine yeni savaşlar başlamış ve bu savaşın odak noktasında da bulunduğumuz coğrafya her zaman yer almıştır." dedi.

Bütün savaşların önce su ile başladığını sonra alternatif enerji kaynaklarıyla devam ettiğini aktaran Gür, şunları kaydetti:

"Kaderimizi dünyayla şekillendirecek kadar özgüveni yüksek bir milletiz. Türkiye güçlü bir ülke. Türkiye'nin 60 milyar dolarlık bir cari açığı var. Peki bizim dışarıdan enerji ithalatında harcadığımız para ne kadar? Ortalama 62 milyar dolar civarında. Yani biz enerjimizi kendi içimizde üretebilirsek, yenilenebilir alternatif enerji kuruluşlarıyla yeni alternatifler oluşturabilirsek biz dışarıya bağımlılıktan da kurtulmuş olacağız. Güneş, rüzgar enerjisi, hidroelektrik santralleri coğrafyamızın bize hediyesidir. 4 mevsimi bir anda yaşayabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz."

Türkiye'nin çok şanslı bir ülke olduğunu, Kafkaslardan Ortadoğu'ya açılan bir kapı, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir köprü konumunda bulunduğunu hatırlatan Gür, "Kıtaları birleştiren böyle bir ülke yoktur. Dünyayla entegre batı vizyonuyla birleşmiş, geleneklerinden ve kadim kültüründen kopmayan bir yapımız var. 2023'de geri dönüşümlü enerjiyi elde etmeyi hedefleyen bir Türkiye var. Doğalgaz bizim vazgeçilmezimiz. Yeni alternatif depolamalarla bu doğalgaz sektöründe de depolamalar ilerideki enerji açığımızı da ortadan kaldıracaktır." diye konuştu.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Mustafa Günal da güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunabileceklerini kaydetti.

Düzenledikleri konferanslarla farklı fikirlere sahip bilim insanlarını bir araya getirdiklerini vurgulayan Günal, insanlığa faydalı yenilikleri ortaya çıkarabileceklerine işaret etti.

Konferans, farklı üniversitelerden katılan akademisyenlerin sunumlarıyla 14 Ekim Cuma gününe kadar devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :