"Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi" başladı

"Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi" başladı

Kocaeli Üniversitesi'nde düzenlenen kongrede, Türkiye'nin enerji güvenliği, uluslararası ilişkilerde enerji, enerjide yeni teknolojiler ve güvenlik konuları ele alınacak

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi başladı.

İzmit Umuttepe yerleşkesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan KOÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasret Çomak, dünya konjonktüründe, enerji ve enerji kaynaklı sorunların hat safhada olduğunu söyledi.

Kongrede, dünyada yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını ön plana çıkartacaklarını vurgulayan Çomak, Türkiye'nin ve dünya devletlerinin uluslararası enerji politikalarını ve enerji finansmanlarını değerlendireceklerini bildirdi.

Özellikle devletlerin enerji politikalarını, tedarik stratejilerini, fosil kaynaklarının geleceği konusunu önemsediklerini kaydeden Çomak, şöyle konuştu:

"Petrol ve doğalgaz iletim hatları ve güvenliği, uluslararası enerji projeleri, nükleer enerji, nükleer santraller ve teknolojileri, enerji arzı ve nakil güvenliği, enerjide çevre güvenliği, Türkiye'nin enerji güvenliği, uluslararası ilişkilerde enerjinin rolü gibi konuları ayrıntılı bir şekilde masaya yatıracağız. Ukrayna ve Kırım ile ilgili özel oturum düzenleyeceğiz. Ukrayna ve Kırım'ın, Karadeniz jeopolitiğindeki önemini, enerji güvenliği ve ülke güvenliği açısından ele alacağız."

Prof. Çomak, 83 uluslararası bildirinin gönderildiği kongreye, 88 Türk ve 13 yabancı bilim adamının katıldığını sözlerine ekledi.

- BİLGESAM Başkanı Atilla Sandıklı

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Başkanı Atilla Sandıklı ise enerji kaynakları bakımında zengin olan ülkelerin hayatta kalabilme ve varlıklarını sürdürebilme sorunuyla mücadele ettiğini dile getirdi.

Orta Asya ve Ortadoğu'da enerji konusunun büyük bir sorun haline geldiğini bildiren Sandıklı, "Türkiye'nin bu kadar enerji kaynaklarına yakın bir bölgede yer alması, onun dış politikasını da ister istemez etkiliyor. Çünkü hızlı yükselen bir güç, gelişen bir ülke olarak Türkiye, bu bölgede geliştiği zaman, hegomon ülkelerin çıkarları ile çatışan politikalar izlediği takdirde, çok farklı sonuçlara neden olabilir" ifadesini kullandı.

 Kongre, yarın sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı