Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı

Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı

Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Güzel:"Geçtiğimiz yüzyıldaki 'teknoloji transferi' algısı artık yerini teknoloji üretimine bırakmıştır. Teknoloji üretimi de ancak inovasyonlarla mümkündür. Türkiye'nin ve dünyadaki bütün ülkelerin refahı v

ANKARA (AA) - Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel, "Geçtiğimiz yüzyıldaki 'teknoloji transferi' algısı artık yerini teknoloji üretimine bırakmıştır. Teknoloji üretimi de ancak inovasyonlarla mümkündür." dedi. Güzel, Türkiye'nin ve dünyadaki bütün ülkelerin refahı ve büyümesinin topyekun bir inovasyon hamlesiyle gerçekleşebileceğini belirtti.

Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi tarafından bir otelde düzenlenen Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı'nın kapanış oturumu yapıldı.

Konferansın kapanış bildirgesini sunan, Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Güzel, 3 Ekim'de başlayan konferansla, farklı bilim dallarından bilim ve teknoloji alanında çalışmalar yürüten bilim insanlarının, birbirlerini tanımalarının ve çalışmalarını tanıtmalarının sağlandığını belirtti.

Güzel, konferansla ülkeler arası işbirliklerinin geliştirilmesini de amaçladıklarını belirterek, "Bilim ve teknoloji, insanların güvenliğini ve refahını arttırmak için çalışır ve insanların merkezinde olduğu problemleri çözer. Bu toplantı, dünyanın 83 ülkesinden gelen değerli bilim adamlarının dostluklar kurarak birlikte yeni birtakım projelere imza atmasına vesile olabildiyse amacına ulaşmış demektir." dedi.

Uluslararası konferansa 83 ülkeden 234 bilim insanının, 43 oturumda 208 akademik bildiri sunduğunu kaydeden Güzel, temsil edilen ülke, katılan delege, oturum ve tebliğ sayısının rekor teşkil ettiğini belirtti.

21'nci asrın en önemli meselesini, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile inovasyonların oluşturduğunu kaydeden Güzel, bilimsel çalışmaların ve araştırmaların, teknolojik gelişmelere ve inovasyona dönük olursa anlam kazanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yüzyıldaki 'teknoloji transferi' algısı artık yerini teknoloji üretimine bırakmıştır. Teknoloji üretimi de ancak inovasyonlarla mümkündür. Türkiye'nin ve dünyadaki bütün ülkelerin refahı ve büyümesi, topyekun başlatılacak bir inovasyon hamlesiyle gerçekleşebilecektir. Teknoloji transferi gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin arasındaki açığı kapatmak, özellikle Ar-Ge harcamlarından tasarruf etmek için gerekli görülse de teknoloji üretimini ve inovasyonları geciktirmemesi bakımından daha dikkatli şekilde değerlendirilmelidir."

- Konferansta tavsiye kararları alındı

Konferansta bilim insanlarının değerlendirmeleri ve tebliğleri sonucunda bilim ve teknoloji alanına yönelik birtakım tavsiye kararları alındığını söyleyen Güzel, bütün kamu kurumlarında ve özel sektörde seferberlik gerçekleştirecek bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Eğitim öğretimin ilk kademesinden son kademesine kadar inovasyonu teşvik edecek bir sistemin geliştirilmesini, özellikle yüksek öğretim reformu yapılması gerektiğini belirten Hasan Celal Güzel, alınan tavsiye kararlarını şu sözlerle aktardı:

"Türkiye AR-GE harcamalarını önce gayri safi milli hasılanın yüzde 3'üne, daha sonra yüzde 4'üne çıkarmayı hedef almalıdır. Buna göre konsolide bütçenin artan oranda AR-GE harcamalarına tahsisi sağlanmalıdır. Türkiye için kısa, orta ve uzun vadeli AR-GE, teknoloji ve inovasyon stratejisi tespit edilmeli, bu çerçevede hazırlanacak programlar ve projeler süratle uygulamaya geçilmelidir. TÜBİTAK ve TÜBA gibi araştırma kurumları teknik eleman ve bütçe bakımından desteklenmeli, ayrıca bütün teknolojik araştırmalar, tekno parklar, bilim kentleri ve teknoloji kuruluşları teşvik edilmelidir. Cumhurbaşkanı'na bağlı bir araştırma ve projelendirme kuruluşu tesis edilerek, Türkiye için hayati önemdeki projelerin en yüksek elden takibi sağlanmalıdır. 'Beyin Göçü'nü tersine çevirecek özendirmeler yapılmalı ve Türk bilim insanlarının yurt dışındaki inovasyonlarının en kısa zamanda değerlendirilmesini sağlayacak bir mekanizma geliştirilmelidir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :