"Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü"

"Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:- "Son 3 yılda yapılan desteklerle, mühendislik okuyan kız öğrencilerin sayısında yüzde 40'lık artış sağladık, yüzde 50'ye ulaşana kadar bu desteği arttıracağız"- "2023 yılına kadar bilgi ve iletişim sektöründe 200 b

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, son 3 yılda verilen destekle mühendislik okuyan kız öğrencilerin sayısında yüzde 40'lık artış sağlandığını belirterek, "Yüzde 50'ye ulaşana kadar bu desteği arttıracağız." dedi.

Bakan Kaya, "Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü" etkinliğinde, Türkiye olarak son 15 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde birçok alanda önemli gelişmelerin kaydedildiğini anlattı.

Bu hedef için bilim ve teknoloji alanlarında yetişmiş insan kaynağının daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, yeni dönemin küresel ekonomi, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezli olacağını, Türkiye'nin de bu hedefe kızların, kadınların katkısı olmadan erişemeyeceğini anlattı.

"Bunun için kızlarımızın, kadınlarımızın özellikle bilim ve teknoloji alanlarına ilgi duymalarını, tanımalarını ve kariyer planlarında da bu alanları değerlendirmelerini istiyoruz." diyen Kaya, bu nedenle kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda bilgi sahibi olması, ilgi duyması ve kariyer yapmayı düşünmesini çok önemli bulduklarını ifade etti.

Bu hedefin, Türkiye'nin geleceği için önemli olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"Bu hedefi, sizlere hedef olarak gösterebiliyorsak, özellikle son 16 yılda özellikle kız çocuklarımızın hem okullaşma oranlarında hem üniversite eğitiminde hem de yüksek öğrenim düzeylerinde sağladığımız başarı sayesinde. 2002'de yüzde 45 olan kız çocuklarının orta öğretimde okullaşma oranı bugün yüzde 83. Ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Bu başarıda ailelerimiz için verdiğimiz sosyal ve ekonomik destek, özellikle kız çocuklarımıza ve annelerimize verdiğimiz verdiğimiz şartlı eğitim yardımları, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşlerinin himayelerinde desteklenen eğitim kampanyaları çok önemliydi. Ülkemin tüm kadınları ve kızları adına hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de saygıdeğer eşlerine teşekkür etmek istiyorum. Bugün yüksek öğrenimdeki kız çocuklarımızın oranı 3,2 kat artış gösterdi. 2002'de yüzde 13 olan kız çocuklarının üniversiteye katılım oranı yüzde 44,4'e yükselmiş durumda. Bu oranla şu anda erkeklerin önündeyiz kızlar..."

Bilgi teknolojileri alanında lisans eğitimi gören kız çocuklarının oranının yüzde 28, mühendislik alanında ise yüzde 29'larda olduğunu dile getiren Kaya, bu oranları yeterli bulmadıklarını, arttırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını, öncelikle kızların bu alandaki eğitimlerini desteklediklerini vurguladı.

Kaya, "Bakanlık olarak 'Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni gerçekleştirdik. Liselerde mühendislik fakültelerini kızlarımıza tanıtıyoruz. Bu fakülteleri tercih ettiklerinde, kız öğrencilerimize burs veriyoruz, üniversiteyi bitirdiklerinde de alanlarında istihdam desteği sağlıyoruz." dedi.

Bu desteklerle mühendislik alanındaki kızların oranını arttırmayı hedeflediklerini belirten Kaya, son 3 yılda yapılan bu desteklerle, mühendislik okuyan kız öğrencilerin sayısında yüzde 40'lık artış sağladıklarını, bu artışları yeterli bulmadıklarını, yüzde 50'ye ulaşana kadar bu desteği arttıracaklarını kaydetti.

- 2023 hedefi 200 bin kadın

Kızların, her alanda olduğu gibi geleceğin mesleği olarak anılan bu alanda en az erkekler kadar sayıca ve başarıca önde olacaklarına inandıklarını aktaran Kaya, "Bakanlık olarak bu artış için bir hedef koyduk. Bu sene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kadının Güçlendirilmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştık. 2023 yılına kadar bilgi ve iletişim sektöründe 200 bin kadınımızın yetiştirilmesi hedefini koyduk. İnşallah 200 bin kadınımızı bu sektörde eğitimle destekleyeceğiz ve sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda kadınlarımızın eğitimine bakanlık olarak özel sektör işbirliğiyle desteğimizi sürdüreceğiz." değerlendirmesini yaptı.

- Dijital dünyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri

Bilgi teknolojilerinin, internetin kolay erişilebilir hale gelmesinin tüm toplumu, özellikle çocukları çok fazla etkilediğini ifade eden Kaya, çocukların dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korunması ve sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlamalarının son derece önemli olduğunu, çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden koruma ve rehberlik edebilmek amacıyla, koruyucu ve önleyici çalışmalara çok önem verdiklerini belirtti.

Sosyal medyanın, çocukların kimlik ve şahsiyetlerinin oluşumuna, ayrıca mahremiyet duygularının gelişimine etkilerine özellikle odaklandıklarını aktaran Bakan Kaya, "Bu konudaki çalışmalarımızı bakanlığımız bünyemizde son bir yıl içerisinde oluşturduğumuz Sosyal Medya Çalışma Kurulu ile yürütüyoruz. Çalışma kurulumuz aracılığıyla internet ortamında çocuklarımızın maruz kaldığı zararlı içerikleri, ayrıca ihmal, istismar gibi olayları ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde, ani müdahalelerle takip ediyoruz, çocuklarımızın korunmasını sağlıyoruz." diye konuştu.

- 40 bin aileye farkındalık eğitimi

Çocukların ilgi alanları arasında yer alan dijital oyunlar konusuna da bakanlık olarak özel önem verdiklerini anlatan Kaya, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun yanı sıra ilgili diğer kuruluşların da yer aldığı etkinlikler kapsamında, dijital oyunların çocukların gelişimine etkilerini değerlendirdiklerini söyledi.

Bilgi güvenliği konusunda çocukların ve ailelerinin farkındalığını arttırdıklarını, hazırladıkları aile eğitim programı kapsamında oluşturulan medya modülüyle bilinçli medya kullanımı, aile ve internet konularında eğitimler verdiklerini bildiren Kaya, bu eğitim programıyla aile bireylerinin bilişim teknolojilerinden en etkili şekilde faydalanmalarını sağladıklarını, olumsuz içeriklerden haberdar olup, çocuklarının ve ailelerini korumaları konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlayacak şekilde eğittiklerini dile getirdi.

Program kapsamında bugüne kadar 40 bin aileye farkındalık eğitimi verdiklerini kaydeden Kaya, bu eğitimlerle ailelerin, çocuklarıyla çağın gereklerine uygun şekilde etkili iletişim kurabilmelerinin önünü açtıklarını sözlerine ekledi.

Programda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl düzenlenen "Kutu Oyunu Yarışması"nda birinci olan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Gizem Irkıçatal ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun geçen yıl düzenlediği "Güvenli İnternet" konulu kısa film yarışmasında 3. olan Özel Çamlıca Acıbadem Koleji Öğrencisi Amine Sağlam Bakan Kaya da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prog. Dr. Elif Uysal Bıyıkoğlu'nun moderatörlüğünde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Üyesi Figen Kılıç, HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, TRT personeli Çiğdem Erdik'in deneyimlerini aktardıkları panel düzenlendi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin de katıldığı panelin ardından Bakan Kaya, konuşmacılara plaket takdim ederek fotoğraf çektirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :