Uluslararası Balkan Üniversitesi 10. yılında iddialı

Uluslararası Balkan Üniversitesi 10. yılında iddialı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türkiye'den önemli kanaat önderleri, akademisyen ve iş adamlarının girişimleriyle 2006 yılında kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi 10. yılına iddialı girmeye hazırlanıyor- Üniversite, 30 bin metrekareden daha büyük bir

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Makedonya’nın başkenti Üsküp'te Türkiye'den önemli kanaat önderleri, akademisyen ve iş adamlarının girişimleriyle 2006 yılında kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) 10. yılına iddialı girmeye hazırlanıyor.

"Geleceğin liderlerini yetiştirme" sloganıyla kurulan ve her yıl kendini daha da geliştiren IBU, 10. eğitim-öğretim yılında açılacak yeni bölümler ve taşınacağı yeni kampüsünde daha kaliteli eğitim vermeyi hedefliyor.

IBU Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 fakültede, 19 lisans ve 6 yüksek lisans programı bulunan ve eğitim dili İngilizce olan üniversitenin yakın gelecekteki planlarını anlattı.

Önümüzdeki dönemden itibaren gelen yoğun talepler üzerine Türkçe öğretmenliği bölümü açılacağını aktaran Kocayusufoğlu, bu şekilde bölgenin en önemli eksikliğini giderme adına önemli adım atmış olacaklarını kaydetti.

Kocayusufoğlu, yeni açılacak bölümlere de değinerek, "Önümüzdeki dönemden itibaren Yeni Medya ve İletişim Bölümü, Görsel Sanatlar ve Medya Bölümü ile Bankacılık ve Finans Bölümü de aktif olacak" diye konuştu.

IBU'nun uluslararası bir profile sahibi olduğunu söyleyen Kocayusufoğlu, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin çoğunluğunun Balkan ülkeleri ve Türkiye'den geldiğini ifade etti.

- Öğrencilerin yüzde 90'ı burslu

Kocayusufoğlu, üniversitelerini ayrıcalıklı kılan bir diğer özelliğin de burslar olduğunu kaydederek, "Üniversitemizin kuruluş misyonu, tamamen buluşma düşüncesi ve ruhu üzerine. Buluşma olunca işin içinde hiçbir zaman hesap-kitap olamaz, olmamalı da. Öğrencilerimizin hemen hemen hepsi, yüzde 90'ı burslu. Bunun da yüzde 80'i tam burslu" şeklinde konuştu.

Bu yıl da Balkan ülkelerinden 500 öğrenciye burs vereceklerini aktaran Kocayusufoğlu, 150 öğrenciye tam, 150'sine yüzde 75, 200'üne ise yüzde 50 burs vereceklerini bildirdi.

Kocayusufoğlu, bunun yanı sıra yetim olan ya da gerçekten eğitim azmi bulunmasına karşın ekonomik olarak imkanı bulunmayan bütün gençlere de üniversite kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Üniversitenin denklik konusuna da değinen Kocayusufoğlu, IBU'nun bölge üniversiteleri arasında ÖSYM kılavuzunda yer alan nadir üniversitelerden olduğunu, bu kapsamda denklikle ilgili sorunlarının bulunmadığını aktardı.

Kocayusufoğlu kendilerini daha da başarılı bir geleceğin beklediğini belirterek, üniversitelerini uluslararası kılan bir başka özelliğin de bölge ülkelerinden ve Türkiye'den farklı üniversitelerle işbirliğinin olması, ayrıca "Erasmus" ve "Mevlana" gibi öğrenci değişim programları sayesinde öğrenci gönderimi ve kabulü yaptıklarını söyledi.

- Geleceğin liderleri IBU'da buluşuyor

Üniversitenin yaptığı uluslararası faaliyetlere dikkati çeken Kocayusufoğlu, hem öğrenciler hem de akademisyenler açısından farklı aktiviteler düzenlediklerini söyledi.

Kocayusufoğlu, üniversite bünyesindeki öğrenciler tarafından organize edilen ve daha önce iki kez düzenlenen Uluslararası Öğrenci Kongresi'nin önemine işaret ederek, "Bu, 30'dan fazla farklı ülkeden 50 liderin buluşması olarak düzenlenen bir öğrenci kongresi. Dünyanın güncel sorunlarını masaya yatırıp çözüm üretiyorlar. Sonunda da bildiri yayınlıyorlar" dedi.

IBU'nun ev sahipliğinde 13-15 Mayıs'ta da Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı düzenleneceğini açıklayan Kocayusufoğlu, "Mücadele: Farklılıklardan Sinerjiye" konulu konferansa Türkiye ve farklı ülkelerden birçok akademisyenin katılacağını dile getirdi.

Kocayusufoğlu, IBU'nun eğitimdeki birçok başarıyı taçlandıracağı yeni eğitim kampüsüne önümüzdeki akademik yılda geçeceğini aktararak, 30 bin metrekareden büyük arazisi olan kampüste, rektörlükten eğitim binasına, birçok sosyal aktivitenin yapılabileceği tesislerden kız ve erkek yurtlarına, eğitim külliyesi olarak nitelendirilebilecek merkezlerin bulunduğunu anlattı. Kocayusufoğlu, böylelikle 10. yıla görkemli şekilde taşınmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :