"Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü" sempozyumu

"Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü" sempozyumu

TİKA'nın desteği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliğinde "Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü" sempozyumu yapıldı

ANKARA (AA) - Çanakkale'de "Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü" sempozyumu düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun açılış toplantısına ABD, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 13 ülkeden 81 bilim insanı katıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, sempozyumun açılış konuşmasında, Balkanların tarihi, sosyal, siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Türkiye ve Balkanlar arasında akademik işbirliğinin geliştirilmesinde ÇOMÜ'nin öncü rol üstlendiğini vurguladı.

Antik dönemden modern zamanlara kadar çok çeşitli konularda bildiriler sunulan sempozyumun temasını ağırlıklı olarak Balkanlarda Osmanlı kültür ve medeniyeti oluşturdu. Sempozyumda, Osmanlı fetih ve iskan politikası, tahrirlerin demografi tarihi açısından önemi, Bosna ve Arnavutluk’ta İslamlaşma, Balkanlarda Osmanlı vakıfları, Osmanlı vergi politikaları, Kavnin-i Yeniçeriyan ve Devşirme Sistemi, Balkan Savaşları, azınlık politikaları ve göçlere ilişkin sunumlar yapıldı.

Sempozyum, Osmanlı ve Balkan tarihine yaptığı katkılarından dolayı Prof. Dr. Halil İnalcık’ın hatırasına ithaf edildi.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :