Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı

BTK Başkanı Sayan:- "Akıllı şehirler, bilişim teknolojilerinin elverdiği imkanlarla yenilenebilir enerji kullanan, sürdürülebilir, ekolojisi korunmuş, çevreci, engelsiz ve ulaşımı planlanmış, yeşil bilişim konseptine uygun yapılaşmayı teşvik edecek şekild

ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, akıllı şehirlerin bilişim teknolojilerinin elverdiği imkanlarla yenilenebilir enerji kullanan, sürdürülebilir, ekolojisi korunan, çevreci, engelsiz ve ulaşımı planlanan, yeşil bilişim konseptine uygun yapılaşmayı teşvik edecek şekilde olacağını belirterek, "Ülkemiz bu dönüşüme kısa sürede adapte olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinde yakaladığı ivmeyi akıllı şehirlerin oluşturulması için de sürdürecek." dedi.

Sayan, Kamu Teknoloji Platformunun (KTP) ATO Congresium'da düzenlediği Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nın açılışında, akıllı şehir modellerinin giderek daha da önem kazandığını, dünyadaki pek çok şehrin bu çözümleri hızla uygulamaya geçirdiğini söyledi.

Akıllı şehir kavramının ortaya çıkmasından bu yana değişik kategorilerde birbirinden farklı değerlendirmeler oluşturduğunu anlatan Sayan, bu ayrımın zaman içinde hangi bakış açılarından ve mesleki yaklaşımlardan kaynaklandığının netleşeceğini kaydetti.

Sayan, akıllı şehirler kavramıyla amaçlanın her şeyin kendini izlemesi, tamir etmesi ve en uygun çözümü kendi içinde üretmesi olduğuna işaret ederek, "Bir şehrin, akıllı şehir sıfatını kazanabilmesi için sorunların bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak çözülmesi ve bu çözümlerin şehir halkı tarafından yaşam biçimi olarak benimsenip kullanılması gerekir." diye konuştu.

Türkiye'de de akıllı şehir anlayışının gelişmeye başladığını dile getiren Sayan, "Bu çerçevede akıllı enerji, akıllı bina, akıllı ulaşım, akıllı teknoloji, akıllı sağlık hizmetleri, akıllı altyapı, akıllı yönetişim ve diğer tüm akıllı çözümler bu yeni yaşam biçiminin diğer unsurlarını oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Sayan, akıllı şehirler inşa edilirken coğrafi bilgi sistemi, şehir sayısal haritaları, ulaşım bilgi sistemi, akıllı sinyalizasyon, akıllı sayaç sistemleri, bilgi kioskları, hızlı internet altyapısı, kablosuz internet altyapısı, 3G-4,5G-5G teknolojileri, akıllı bina mimarisi, vatandaş adres ve nüfus bilgi sistemi, atık yönetim sistemi, biyolojik, mekanik ve raylı sistem gibi teknolojilerin kullanılacağına dikkati çekerek, bu amaçla BTK olarak gerekli altyapıyı doğru zamanda, en uygun şekilde oluşturmak için çalıştıklarını bildirdi.

Akıllı şehirlerin bilişim teknolojilerinin elverdiği tüm imkanlarla yenilenebilir enerji kullanan, sürdürülebilir, ekolojisi korunan, çevreci, engelsiz ve ulaşımı planlanan, yeşil bilişim konseptine uygun yapılaşmayı teşvik edecek şekilde olacağını ifade eden Sayan, "Ülkemiz bu dönüşüme kısa sürede adapte olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinde yakaladığı ivmeyi akıllı şehirlerin oluşturulması için de sürdürecek." dedi.

- "AB, akıllı şehirler için 350 milyon avroluk fon oluşturdu"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin de Türkiye'de bilim ve teknolojinin nereye gittiğini anlamaya ve öncesinde aktif davranmaya çalıştıklarını söyledi.

Ergin, akıllı şehirlere yönelik çağrıların hız kazandığını, Türkiye'de de bu konuda ufak tefek kıpırdanmaların olduğunu belirtti.

Son 4 yılda Avrupa Birliği'nin akıllı şehirler için 350 milyon avronun üzerinde fon oluşturduğunu dile getiren Ergin, Türkiye'nin ise bu fonun 17 milyon avrosunu kullandığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :