Uluslararası Af Örgütü'nün Suriye Raporu

Uluslararası Af Örgütü'nün Suriye Raporu

"Halep kentine helikopterlerden bırakılan varil bombaları "Ocak 2014-Mart 2015 döneminde 3 binden fazla sivilin ölümüne sebep oldu"

Suriye rejiminin, Halep kentinde düzenlediği varil bombalı saldırılarda sivilleri hedef alarak savaş suçu işlediği, bu nedenle bölgedeki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması gerektiği bildirildi. 

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan "Ölüm her yerde: Halep'te savaş suçları ve insan hakları ihlalleri" başlıklı raporda, Halep'te Ocak 2014-Mart 2015 arasında Suriye hükümetine ait güçlerin varil bombaları ve diğer patlayıcılarla, özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelere saldırarak uluslararası insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Raporda, hükümet güçlerinin, askeri amaçlarla kullanılmayan, cami, okul, hastane ve kalabalık pazar yerlerine düzenlediği varil bombalı saldırıların kanlı sonuçlarına vurgu yapıldı.

Ocak 2014-Mart 2015 döneminde Halep'te düzenlenen varil bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin 3 binden fazlasının sivil olduğu kaydedilen raporda, bu saldırıların 14 pazar alanını, 12 ulaşım noktasını, 23 cami ve sivil nesneleri, 17 hastane ve 3 ayrı okulu hedef aldığı bilgisi verildi.

Aynı dönemde düzenlenen saldırılarda insan hakları ile uluslararası hukukun ihlal edildiği ifade edilen raporda, özellikle muhalif güçlerin kontrolünde bulunan bölgelerde gerçekleşen hava saldırılarına işaret edildi. Varil bombalı saldırıların bıraktığı yıkıcı etkiden kurtulmak için Halep'teki sivillerin yaşamlarına devam edebilmek amacıyla "yeraltı"na kaçtığı bildirildi.

- "Varil bombalarının sebep olduğu yaralanmalar, eşi benzeri görülmemiş seviyelerde"-

Raporun hazırlığı çerçevesinde 78 Halepliyle görüşüldüğü ve varil bombalı saldırılardan kurtulanların ifadelerine yer verildiği kaydedildi. Geçen yıl düzenlenen bir saldırıyı anlatan yerel bir fabrika çalışanın şu ifadeleri raporda paylaşıldı: "Kafaları olmayan çocuklar gördüm. Vücutlarının parçaları etrafa dağılmıştı. Sanırım cehennemi böyle resmederdim."

Yine örgüte açıklamalarda bulunan bir diğer görgü tanığı yerel bir cerrah ise varil bombalarından yaralanmaların eşi benzeri görülmemiş seviyelerde olduğunu belirterek, "Varil bombaları en korkunç ve en fazla acıyı veren silah. Bizler, çoklu travma, uzuv kesme operasyonları, bağırsakları vücudunun dışına çıkmış yaralılarla ilgileniyoruz. Durum çok korkunç" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen haziranda kalabalık bir pazar yerine düzenlenen varil bombalı hava saldırısının bir tanığı da saldırının özellikle sivilleri hedef aldığını bildirdi.

Raporda, hava saldırılarından dolayı görev yaptığı hastaneyi "yeraltı"na taşınmak zorunda kalan bir Suriyeli doktorun, "Güneş yok, temiz hava yok. Gökyüzünde sürekli uçan helikopter ve uçaklar sebebiyle yukarı çıkamıyoruz" ifadelerine yer verirken, Halepli bir öğretmenin de "Her zaman endişeliydik, her zaman tedirgindik, her zaman gökyüzüne bakıyorduk" sözleri aktarıldı.

Öte yandan raporda, hem hükümet güçleri hem de muhalif güçler tarafından işkence, keyfi tutuklamalar ve adam kaçırmaların Halep'te yaygın bir şekilde gerçekleştiğine, özellikle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde temel gıda, ilaç, su ve elektik kaynaklarına ulaşmada sıkıntı yaşandığına dikkat çekildi.

Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

"Hükümet güçlerinin yaygın vahşeti, özellikle de sivil mahallelere düzenlediği şiddet dolu ve acımasız hava bombardımanı, Halep'teki sivillerin yaşamlarını giderek daha da çekilmez hale getirdi. Yaşam alanlarına düzenlenen bu menfur ve devamlı saldırılar, sivillerin kasten ve sistematik olarak hedef alındığı bir politikaya, bunun insanlığa karşı suçlar ve savaş suçu teşkil eden saldırılar olduğuna işaret ediyor. Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması, bu suçları emreden ve işleyenlerin adalete teslim edilmesi için bir mesaj gönderecektir. Halep halkı arasındaki korku ve çaresizlik çok açık. Birçoğu terk edildiğini düşünüyor ve geleceğe dair tüm umutlarını kaybetti. Uluslararası toplum bugün arkasını Halep'in sivillerine döndü."

Raporda ayrıca, hem Suriye hükümeti hem de muhalif güçlerin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Suriye'nin tüm bölgelerine insani yardım ulaştırılmasının sağlanması ve kentlerdeki kuşatmanın kaldırılmasını isteyen 2139 sayılı kararını uygulamakta başarısız olduğu vurgulandı.

Bu arada, Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı'nın (SRMD) kayıtlarına göre, Esed rejiminin saldırıları sonucu Mart 2011'den bu yana Halep'te en az 25 bin kişi hayatını kaybetti.

Kaynak:Haber Kaynağı