Uluslararası Af Örgütünden Irak'a gözaltı merkezi eleştirisi

Uluslararası Af Örgütünden Irak'a gözaltı merkezi eleştirisi

LONDRA (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Irak güvenlik güçleri tarafından DAEŞ'le ilişkili oldukları kuşkusuyla gözaltında alınan yaklaşık bin kişinin...

LONDRA (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Irak güvenlik güçleri tarafından DAEŞ'le ilişkili oldukları kuşkusuyla gözaltında alınan yaklaşık bin kişinin insanlık dışı koşullarda tutulduğunu açıkladı.

Af Örgütünden yapılan açıklamada, örgütün genel sekreteri Salil Shetty başkanlığındaki heyetin 30 Nisan'da Felluce'deki bir gözaltı merkezinde gerçekleştirdiği incelemenin bulgularına yer verildi.

Felluce'de 683 erkeğin birkaç koğuşa sıkıştırıldığı belirtilen açıklamada, "Her bir tutuklu 1 metrekareden az bir alana sıkıştırılmış, gece gündüz çömelmiş şekilde oturtuluyor. Ayaklarını uzatacak veya yatıp uyuyacak bir yerleri dahi yok. Açık havaya da çok az çıkarılıyorlar.” tespitleri paylaşıldı.

Açıklamada, "Derme çatma" diye nitelendirilen gözaltı merkezinin, DAEŞ'le ilişkili oldukları kuşkusuyla yakalanan Iraklıların sorgulanması için de kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Shetty'nin gözaltı merkezi ile ilgili, "Sarsıcı bir görüntü - yüzlerce insan balık istifi dizilmiş, insanlık dışı ve aşağılayıcı koşullarda aylarca tutuluyor." ifadesine de yer verildi.

Af Örgütünün açıklamasında, Irak güvenlik güçlerinin DAEŞ'ten geri alınan yerleşim birimlerinde sokaktan veya evlerinden topladığı belirtilen tutukluların bazılarının aileleri ile teması kaybettiği bilgisine yer verildi. Af Örgütü, gözaltına alınanların bazılarının tek suçunun DAEŞ'in kontrolü altındaki kasabalarında yaşamayı sürdürmek olduğuna işaret etti.

Irak güvenlik güçlerinin gözaltı merkezlerindeki durumu, personel ve maddi imkan eksikliği ile izah ettiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu münferit bir olay değil. Yüzlerce tutuklu da Habbaniya’da bulunuyor. Kaynak yokluğu ne bu insanlık dışı koşullar için, ne de suçlama yapılmaksızın uzun tutukluluk süreleri için mazeret değildir. Bunlar Irak adalet sistemindeki derin kusurların belirtileri. DAEŞ’le ilişki kuşkusuyla gözaltına alınanlar ya somut suçlarla hemen suçlanmalı ve adil bir şekilde yargılanmalı ya da serbest bırakılmalı.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :