Uluslararası Af Örgütü Direktörü Luther:

Uluslararası Af Örgütü Direktörü Luther:

"Çalışmalarımızın bir şekilde, Mısır'daki silahlı gruplar ile 'terörizmi' desteklediği, 'Mısır halkının çıkarlarını sabote' hedefli olduğu yönündeki Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklamasından derin endişe duyuyoruz"

LONDRA (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Mısır Dışişleri Bakanlığının "Örgütün, Mısır'daki silahlı gruplar ile terörizmi desteklediği" yönündeki iddialarından endişe duyulduğunu bildirildi.

Örgüt, bu hafta içinde yayımladığı "Bir nesil hapiste: Mısır gençliği protestolardan hapishanelere gidiyor" başlıklı raporunun ardından Mısır Dışişleri Bakanlığından kendilerine gönderilen, Örgütün çalışmalarına yönelik iddiaların yer aldığı açıklamaya tepki gösterdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'ye gönderilen açık mektupta, Bakanlığın, "Örgütün çalışmalarının silahlı gruplar ile terörizmi desteklediği" yönündeki iddiası ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bu hafta içinde yaptığı "Müebbet ve idam kararları uygulanacak" açıklamasından duyulan endişeye yer verildi.

Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther imzalı mektupta şöyle denildi:

"(Bir nesil hapiste: Mısır gençliği protestolardan hapishanelere gidiyor) başlıklı raporumuzun 30 Haziran'da yayımlanmasının ardından Mısırı Dışişleri Bakanlığından Af Örgütüne doğrudan gelen açıklamadan duyduğumuzu endişeyi bildirmek üzere bu mektubu kaleme alıyorum. Çalışmalarımızın bir şekilde Mısır'daki silahlı gruplar ile 'terörizmi' desteklediği, 'Mısır halkının çıkarlarını sabote' hedefli olduğu yönündeki bakanlık açıklamasından derin endişe duyuyoruz. Bunlar çok ciddi iddialar. Söylemeye dahi gerek yok, bunlar asılsız."

Philip Luther, Af Örgütünün, söz konusu raporu yayımlamadan önce Mısırlı yetkililerle iletişime geçmediği yönündeki Bakanlık iddiasına ilişkin, raporun kopyalarının 25-26 Haziran'da yetkililere iletildiğini aktardı.

Luther, Bakanlığın, Af Örgütünün son raporunu yayımlamadan önce, Mısır'da gözaltında tutulanların resmi rakamlarını hiçbir zaman elde etmeye çalışmadığı yönündeki iddiasına ilişkin ise Örgüt çalışanlarının Mısır İçişleri Bakanlığı yetkililerinden söz konusu resmi rakamları sürekli talep ettiğini ancak Mısırlı yetkililerin bu bilgileri vermeyi reddettiğini ve bu konuda herhangi bir değerlendirmede bulunmadıklarını savundu.

Mektubunda, "Bakanlık açıklamasında, Mısır Başsavcısı Hişam Berekat'ın hayatını kaybettiği bombalı saldırı da dahil olmak üzere, bağımsız yargıya yönelik tüm diğer saldırıların Af Örgütü tarafından kınanmadığı iddia edilmiş" diyen Luther, Örgütün bu yönde çıkardığı bazı açıklamaların detaylarına mektubunda yer verdi.

Luther mektubunun sonunda ise Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi'nin bu hafta Mısır Başsavcısı Berekat'ın taziyesinde yaptığı konuşmaya değinerek, Sisi'nin, terörizmle mücadele için daha sert yasalar çıkarılacağı ve mahkemelerin verdiği idam kararlarının uygulanacağı yönündeki açıklamasından son derece endişe duyulduğunu ifade etti. Luther, "Bu gelişmeleri takip edeceğiz ve ihtiyaç halinde gerekli yanıtı vereceğiz. Af Örgütü, terörizmle mücadelede alınacak tüm önlemlerin Mısır Anayasası'nda yer verilen insan hakları teminatı ile hukuk çerçevesi kapsamında alındığından emin olunması için Mısırlı yetkilere çağrıda bulunuyor" ifadesini kullandı.

Af Örgütünün bu hafta yayımlanan söz konusu raporunda, Mısır'da bir neslin rejim karşıtı muhalif görüşlerinden dolayı hapishanelerde çürüdüğünü bildirilmiş, Mısır'ın polis devletine dönüştüğü vurgulanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı