Ulusal Kemik İliği Bankası hizmet vermeye başladı

Ulusal Kemik İliği Bankası hizmet vermeye başladı

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının işbirliğinde yürütülen Türkiye'nin Ulusal Kemik İliği Bankası, hizmet vermeye başladı.  

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar, Bakanlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Müezzinoğlu ve Akar, İstanbul Adliyesi'ndeki savcı Mehmet Selim Kiraz'ın yaşamını yitirdiği terör saldırısını kınayarak, Kiraz'a Allah'tan rahmet dilediler. Müezzinoğlu, "Bu tür hadiseleriyle karşı karşıya gelmemeyi temenni ediyorum" dedi.

Türk Kızılayı ile çok önemli projelere imza attıklarını, gelecek haftalarda da plazma ile ilgili ihale süreçlerini kamuoyuna deklere edeceklerini belirten Müezzinoğlu, faaliyete geçen kök hücre koordinasyon merkezinde, donör sayısındaki hedefe en kısa sürede ulaşılmasını arzu ettiğini söyledi. 

Müezzinoğlu, 400-500 binli rakamları bularak, dünyadaki donör sayısına Türkiye'deki sayıyı da anlamlı şekilde katabilmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "İnanıyorum ki altyapı sağlıklı kuruldu. Bundan sonraki süreç, özellikle hayata tutunmak için umut bekleyenlere yeni umut kapıları aralayacaktır" diye konuştu.  

Türkiye'de yaklaşık kemik iliği nakli bekleyen 550 çocuk, 350 civarında yetişkin olduğunu bildiren Müezzinoğlu, "Türkiye, dinamiklerini daha ileriye taşıdığında, bölge ülkelerinden de ülkemizin bu anlamda altyapısından yararlanmak isteyenler olacaktır. Çünkü Türkiye Avrupa'da kemik iliği naklinde 5'inci durumda. Altyapımızı güçlendirdikçe, sıralamanın değişmesini arzu ediyoruz. Bu birlikteliğin, her geçen gün güçlenerek devam etmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

-"38 bin kök hücre donasyonunu gerçekleştirdik"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar da Kızılay'ın bu projedeki görevinin gönüllü kök hücre bağışçısı kazanımından ibaret olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Biz, gönüllü bir kuruluşuz ve bağışlar da gönüllükle yapılacaktır. Bugünde kadar 38 bin kök hücre donasyonunu gerçekleştirdik. Kan hizmetlerinde olduğu gibi buradaki hedefleri de yerine getireceğiz. Yıl itibarıyla 70'er bin donasyon yapmak suretiyle 250 bin seviyesine ulaştığımızda önemli bir hedefi gerçekleştirmiş olacağız." 

-"844 hasta kemik iliği nakli olmayı bekliyor"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan da TÜRKÖK Projesi hakkında bilgi verdi. 

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kemik iliği nakillerinin başarıyla  uygulandığını ifade eden Şencan, "Bugün için ülkemiz kemik iliği nakli sayılarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra Avrupa’da 5. sırada yer almaktadır" dedi.

Şencan, ilgili merkezlerde 2002'de 443 olan kemik iliği nakil sayısının, 2014 sonu itibarıyla 3 bin 327’ye; 2004'te 113 olan yatak sayısının ise 2014 sonunda 630'a ulaştığını bildirdi. Şencan, 2014 sonu itibarıyla 527'si çocuk 844 hastanın kemik iliği nakli olmayı beklediğini söyledi. 

Türkiye’de, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesine bağlı olarak kemik iliği bankacılığının yürütüldüğünü anlatan Şencan, "Bu bankalar, büyük gayret ve çabalarına rağmen ancak 40 bin gönüllü verici sayısına ulaşabilmişlerdir" dedi. 

-"13 bin 500 sonuç veri tabanına aktarıldı"

Kemik İliği Bankası kurulması için ilk adımın donör kazanımı olduğunu, bunun da Türk Kızılayı işbirliğinde sağlanmaya çalışıldığını anlatan Şencan, TÜRKÖK Projesi kapsamında 7 Kasım 2013'te Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında işbirliği protokolü imzalandığını, Ağustos 2014'te ilk donörlerden kan alındığını, yıl sonu itibarıyla 70 bin bağışçıya ulaşmanın planladığını söyledi.  

Şencan, doku tiplemede yeni nesil DNA dizi analizi teknolojisi (NGS) kullanıldığını, 13 bin 500 sonucun tamamlanarak veri tabanına aktarıldığını belirterek, nisan sonunda 30 bin rakamına ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Veri tabanındaki sonuçlarla nakil bekleyen hastaların verilerini taramak için geliştirilen yazılımın kurulumunun tamamlandığını dile getiren Şencan, nakil merkezlerinin talepleri doğrultusunda tarama işlemlerinin gerçekleştirildiğini, uluslararası tarama için ise akreditasyon süreçlerinin devam ettiğini kaydetti. 

Kaynak:Haber Kaynağı