"Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı"

"Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: - "Çalıştay, bilgi, tecrübe ve önerilerin paylaşılarak hava kalitesi yönetimi konusunda ülkemizde yaşanan sorunların tartışılarak çözüm önerilerinin üretilmesi noktasında büyük bir fırsat olacak ve bu alanda kamu ve öz

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı'nın, bilgi, tecrübe ve önerilerin paylaşılarak hava kalitesi yönetimi konusunda ülkede yaşanan sorunların tartışılarak çözüm önerilerinin üretilmesi noktasında büyük bir fırsat olacağını ve bu alanda kamu ve özel sektör tarafından atılacak adımlara önemli ışık tutacağını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, hava kalitesi yönetimine ilişkin mevcut faaliyetlerin değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve tartışılması amacıyla "1. Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı" düzenlenecek.

Türkiye'nin hava kalitesi yönetiminin yol haritasını belirlemek için Afyon'da 8 Mayıs'ta başlayıp 3 gün sürecek çalıştayda, bakanlık ilgili kurum, kuruluşlar, üniversiteler, yerel yönetimler, temiz hava merkezleri ile hava kalitesi ölçümü yapan firma temsilcileri bir araya gelecek.

Konuya ilişkin bilgi veren Bakan Özhaseki, "Çalıştay, bilgi, tecrübe ve önerilerin paylaşılarak hava kalitesi yönetimi konusunda ülkemizde yaşanan sorunların tartışılarak çözüm önerilerinin üretilmesi noktasında büyük bir fırsat olacak ve bu alanda kamu ve özel sektör tarafından atılacak adımlara önemli ışık tutacaktır." ifadelerine kullandı.

Çalıştayda, dış ortam hava kalitesi ölçümleri, emisyon envanterinin oluşturulması, emisyon envanterleri ile hava kalitesi ölçümlerinin birlikte değerlendirilmesi ve kritik kirleticilerin/noktaların tespiti, sıcak noktaların/bölgelerin daha detaylı incelenmesi ve izlenmesi, hava kalitesi modelleme, modelleme teknikleri ile bölgesel kaynak analizi ve kaynakta önlem planlarının bölgesel oluşturulması ele alınacak. Ayrıca, kentsel alanlarda kirletici katkı paylarının belirlenmesi, kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik Türkiye'de uygulanan iyi örnekler, hava kalitesi çalışmaları için araştırmacı insan gücü yetiştirilmesi, altyapının güçlendirilmesi ve kamuoyu farkındalığının artırılmasının sağlanması gibi konular da gündeme gelecek.

Çalıştayın son günü sonuçlar değerlendirilerek, "Sonuç Bildirgesi" sunulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :