Ülke beşik gibi! Türkiye'de 22 bin, deprem bölgesinde 16 bin artçı sarsıntı meydana geldi

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde ağır yıkıma uğrayan 11 il adeta beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 2023 yılı başından bu yana 22 bin, deprem bölgesindeki 11 ilde ise 6 Şubat'tan 16 bine yakın artçı sarsıntı yaşandı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım ve 47 bini aşkın can kaybına neden olan asrın deprem felaketinin ardından tüm ülke beşik gibi sallanmaya devam ediyor.

Büyük depremlerin ardından ardından artçı sarsıntılar devam ederken Türkiye genelinde 2023 yılı başından bu yana 22 bin, deprem bölgesindeki 11 ilde ise 6 Şubat'tan 16 bini aşkın artçı sarsıntı yaşandı.

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaklaşık 16 bin artçı sarsıntının meydana geldiğini söyledi.

5 DAKİKADA BİR ARTÇI SARSINTI

Prof. Dr. Tatar, ortalama 5 dakikada bir artçı sarsıntı yaşandığına dikkat çekerek, son 10 günde sayısında düşme olmakla beraber hissedilen artçıların devam ettiğini söyledi. Tatar, son on günde meydana gelen artçı sayısının 500'ün altına düştüğü bilgisini verdi. 5 - 6 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geldiğini ve bunların çok az bir bölümünün vatandaşlar tarafından hissedilebildiğini kaydetti.

7.7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra artçı sarsıntıların çok uzun bir süre devam edebileceğini ancak bunların büyüklüğü ve sayısında her geçen hafta ve ay azalma olacağını söyledi. Önümüzdeki gün ve haftalarda yine hissedilir boyutta belki 5'in biraz altında ve üzerinde büyüklükte olabilecek artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Tatar, özellikle hasarlı binalardan uzak durulması çağrısını yineledi.

Kahramanmaraş merkeze alındığında yaklaşık 100 kilometrelik bir yarıçap içindeki Anadolu'nun değişik bölgelerinde bulunan fayların da kısmen etkilendiğini gördüklerine işaret eden Tatar, "24 Şubat'ta 4,7 büyüklüğünde Sivas Gürün'de, 25 Şubat'ta 5,3 büyüklüğünde Niğde Bor'da ve son birkaç gündür de özellikle Kayseri civarında 7 Mart'ta İncesu'da 4,7 büyüklüğünde, 10 Mart'ta ise 4,8 büyüklüğünde Hacılar merkezli depremlerin meydana geldiğini biliyoruz. Anadolu'daki aktif fay hatlarını dikkate aldığınızda bu tür yerlerde bu büyüklükteki depremlerin olması her zaman beklenebilecek bir şey" dedi.

Yılbaşından bu yana Türkiye'de 22 bin civarında deprem meydana geldiğini açıklayan Tatar, "Bu depremlerin yaklaşık 16 bini 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin artçı sarsıntıları" dedi.

Depremleri yaşayan vatandaşların büyük bir travma yaşadığını söyleyen Tatar, vatandaşları korku ve paniğe sevk edecek açıklamalardan uzak durulmasını istedi.

Büyük depremlerden sonra ikincil afetlerden de bahseden Prof. Tatar, şunları söyledi:

Büyük depremlerden sonra bizim ikincil afet diye adlandırdığımız yani depremlerin tetiklediği birtakım olaylar meydana gelebiliyor bölgede. Kaya düşmesi, heyelan gibi birtakım hareketler olabiliyor. Bu anlamda AFAD depremlerin tetiklediği bu ikincil afetleri incelemek, yerinde tespit etmek amacıyla şu anda sahada çok sayıda jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi, inşaat mühendisi gibi birçok uzman sahada bu tespitlerini yapmaya devam ediyor. Özellikle çoğunluğu kırsalda kalmak üzere 180 civarında yerleşim alanında bu tür çalışmalar yürütüldü. Bütün bu çalışmaların sonunda ise deprem bölgesindeki 11 ilimizde 110 köyümüz tahliye edildi. Hatay'da 11, Kahramanmaraş'ta 67, Adıyaman 22, Malatya'da 7, Gaziantep'te 2, Osmaniye'de ise 1 yerleşim yerinin bu tür risklerden korunmak amacıyla tahliye edilmiş durumda.

Tatar, kaya düşmesi ve heyelanı önleyecek şekilde 34 köyde de ıslah çalışması yapıldığını açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.