Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

"15 Temmuz hain darbe girişiminde Ilgaz, Başbakanımızın o geceki dik duruşuna, mücadelesine önemli ev sahipliği yaptı"- "Bu tüneli, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli olarak açacağız"- "İnsanımız 100 sene önceki istiklal mücadelesini unutmadıkları gibi, 15 T

ÇANKIRI (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 15 Temmuz darbe girişiminde Ilgaz'ın Başbakan Binali Yıldırım'ın o geceki dik duruşuna, mücadelesine ev sahipliği yaptığını anımsatarak, "Bu tüneli Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli olarak açacağız. İnsanımız 100 sene önceki istiklal mücadelesini unutmadıkları gibi, 15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı verilen ikinci kurtuluş savaşını da unutmayacak." dedi.

Ilgaz Tüneli'nde incelemelerde bulunan Bakan Arslan, çalışmaların yüzde 9 eğimi ve 19 virajı bulunan zor bir coğrafyada yürütüldüğünü ifade etti.

Bölgenin, kışın kar mücadelesini düşünüldüğünde erişimin zor olduğu bir yer olduğuna dikkati çeken Arslan, "Burada yapılan Ilgaz Tüneli'yle birlikte seyahat süresini yaz-kış farketmeden 8 dakikaya düşürmüş olacağız. 5 bin 488 metrelik iki tünelimiz bitmeye yüz tuttu. Sadece tüneller değil, tünellerin öncesinde ve sonrasında 26,7 kilometrelik bölünmüş yolumuz bitümlü sıcak karışım olarak yapılıyor. Tamamını bu sene sonunda hizmete alacağız." diye konuştu.

Arslan, Ilgaz Geçişi'nin zorluğunun sadece Kastamonu ve Çankırı’yı ilgilendirmediğini belirterek, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlamak adına kuzey-güney aksı oluşturulduğunu anlattı.

- "Proje ile Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacağız"

İnebolu’dan başlayarak Kastamonu’yu, Ilgaz üzerinden hem Tetek ana koridoruna hem Çankırı üzerinden Ankara’ya, böylece Karadeniz’i Akdeniz’e bağlamış olacaklarını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Projede bugüne kadar ciddi emek sarf edildi. 26,7 kilometrelik projenin tamamı yaklaşık 740 milyon liraya mal oluyor. Ilgaz Tüneli'miz ve devamındaki yolların daha anlamlı hale gelebilmesi için Tetek yolundan Çankırı'ya kadar olan 53 kilometrelik yolun da bölünmüş yol ve sıcak asfalt olarak ihale sürecini başlattık. Yakında onun da ihale tekliflerini alacağız.

Ilgaz Tüneli’nden Kastamonu istikametine Kırık Barajı’nın olduğu yerde de gerek tünel gerek 20 kilometrelik bir varyantı yeni bölünmüş yol olarak YPK kararıyla yatırım programımıza aldık. Yakında ihale sürecini başlatıyoruz. Yaklaşık 380 milyon liralık önemli bir proje.

Kastamonu’yu Küre üzerinden İnebolu’ya bağlamak üzere de yaklaşık 70 kilometrelik bir güzergahımız var. Yarısı yol olarak bitmiş durumda, diğer kısmını da bölünmüş yol olması için ihale sürecini başlattık. Böylece Karadeniz’den Akdeniz’e bütün yolu hem bölünmüş yol, hem de sıcak asfalt haline getireceğiz."

- "Asfaltı gibi peyzajı da özel"

Arslan, Ilgaz Tüneli öncesinde ve sonrasında ciddi bir peyzaj çalışması olduğunu vurgulayarak, "Örnek proje olacak. Asfaltı gibi peyzajı da özel. Yaklaşık 40 bin ağaç dikilecek." dedi.

Özellikle Kurtuluş Savaşı’nda istikbalin kurulması adına burada çok ciddi mücadele verildiğine değinen Arslan, 15 Temmuz hain darbe girişiminde çok önemli rol oynadığını ifade etti.

Arslan, Ilgaz'ın Başbakan Binali Yıldırım'ın o geceki dik duruşuna, mücadelesine ev sahipliği yaptığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Çankırılının, Kastamonulunun duruşu dillere destan bir duruştu. Bu tüneli Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli olarak açacağız. İnsanımız 100 sene önceki istiklal mücadelesini unutmadıkları gibi, 15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı verilen ikinci kurtuluş savaşını da unutmayacaklar. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ni Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın yüksek katılımlarıyla bu sene sonu itibarıyla ülkemizin hizmetine sunacağız."

- "Kendi kanlarında boğulacaklar"

Bakan Arslan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki terör saldırısında şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyerek, şunları kaydetti:

"Dün nasıl ki Ankara'yı kana bulamak isteyenler kendi kanlarında boğuldularsa bugün de öyle olacak. Nasıl ki 15 Temmuz'da Kastamonu'dan Çankırı'dan insanlar şehit olmayı göze aldılarsa, bu ülkenin geleceği için istiklali ve istikbali için şehit olmayı göze alacak çok vatan evladı var. Hiçbir terör örgütünün başarılı olma şansı yok. Onlar kendi kanlarında boğulacaklar, biz mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, dün olduğu gibi, bugün de yarın da dünyadaki mazlumların, mağdurların umudu olarak var olacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :