Ukrayna'nın Mariupol kentindeki saldırı

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki saldırı

Saldırıda ölenlerin anısına ulusal yas ilan edildi

KİEV (AA) - Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol'da dün düzenlenen saldırıda ölenlerin anısına ulusal yas ilan edildi.

Mariupol'daki saldırı nedeniyle Suudi Arabistan'daki temaslarını erken tamamlayarak ülkeye dönen Devlet Başkanı Petro Poroşenko, imzaladığı kararnameyle bugün ulusal yas ilan etti. Yas dolayısıyla ulusal radyo ve televizyon kanallarında eğlence programları kaldırıldı. Devlet kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesi ve ölenlerin anısına ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması kararlaştırıldı.

Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda, Mariupol'da ölenlerin anısına “Barış Yürüyüşü” düzenlenecek.

Poroşenko, yayımladığı mesajında, ölenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı dileyerek Mariupol'da onlarca kişinin ölümüne, 100'den fazlasının yaralanmasına neden olan bu saldırıların hem terör hem de cinayet olduğunu belirtti. Volnovaha'daki otobüse, Donetsk'teki otobüs durağına düzenlenen saldırıları hatırlatan Poroşenko, ayrılıkçıların halka yönelik kanlı eylemlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Ukrayna'yı destekleyen uluslararası koalisyonun, teröristlerin bu saldırılarına karşı tepkisini kararlı bir şekilde ortaya koyması, onları destekleyenlere yönelik baskılarını artırması gerektiğini ifade eden Poroşenko, sözde “Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin” terör örgütü ilan edilmesi gerektiğini yineledi. 

Poroşenko, mesajında, Suudi Arabistan'daki temasları sırasında görüştüğü gelişmiş ülkelerin yöneticileriyle doğudaki sorunun çözümü için Cenevre formatı olarak bilinen ABD, Avrupa Birliği, Ukrayna ve Rusya'nın katılımıyla görüşmelerin yapılması gerektiği konusunda mutabakat sağlandığını aktardı.

Bu arada, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu, Poroşenko başkanlığında bugün toplanacak.

Ülkenin güneyindeki Mariupol kentinin Vostoçnoe semtine ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 30 kişi ölmüş, 103 kişi yaralanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı