Ukrayna’nın doğusundaki kriz

Ukrayna’nın doğusundaki kriz

Donbas’ta, tarafların güçlerini ve silahlarını geri çekmesini öngören kararın koşullarını yerine getirmediği bildirildi

KİEV (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Şef Yardımcısı Aleksandr Hug, Üçlü Temas Grubunca ülkenin doğusunda belirlenen üç bölgede, çatışan tarafların güçlerini ve silahlarını geri çekmesini öngören karara uyulmadığını bildirdi.

Hug, misyon çalışmaları ile ilgili bilgilendirme toplantısında, geçen hafta Stanitsa Luganskaya yerleşim biriminde silahların götürülmesi gereken üç bölgeye gözlemcilerin girişine izin verilmediğini belirtti.

Hug, “Gözlemciler bu bölgelerde sistematik olarak durumu gözlemlemeyi denediler. Ben bizzat gezici araçlara eşlik ederek buralara giriş yapmayı denedim. Fakat bize tam ve engelsiz bir izin verilmedi. Taraflar defalarca AGİT’in bu üç bölgede gözlem yapmasını boşa çıkarmıştır.” dedi.

Ukrayna’nın doğusundaki krize ilişkin bir süre önce üçlü temas grubu bünyesinde yer alan Güvenlik Çalışma Grubunda varılan mutabakat sonucunda, taraflarca “Kuvvetlerin ve Silahların Birbirlerinden Uzaklaştırılmaları Hakkındaki Çerçeve Karar” imzalanmıştı.

Belarus’un başkenti Minsk’te imzalanan karar, Ukrayna’nın doğusunda belirlenen üç bölgede (Zolotoe, Petrovskoye, Stanitsa Luganskaya) çatışan tarafların güçlerini ve silahlarını geri çekmesini öngörüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :