Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Putin: "Ukrayna'da yaşananlar iç savaş, Ukrayna ordusu ise NATO'nun lejyonu"

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da yaşanan çatışmaların "iç savaş", Ukrayna ordusunun ise "NATO'nun lejyonu" olduğunu söyledi. 

St. Petersburg'da bir üniversiteyi ziyaret eden Putin, öğrencilerle yaptığı söyleşide Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Putin, son yaşanan gelişmelerin, Kiev'in sorunu barışçıl yollarla çözmek istemediğini ortaya çıkardığını belirterek, Ukrayna'nın ateşkes sürecini orduyu güçlendirmek için kullandığını savundu. 

Putin, Ukrayna'da yaşanan çatışmaları "iç savaş" olarak niteleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sık sık Ukrayna ordusu kelimelerini kullanıyoruz. Aslında şimdi bu ordu değil, yabancı bir ülkenin, NATO'nun lejyonu durumunda ve Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda hareket etmiyor. Bu lejyon, Rusya'yı jeopolitik olarak sıkıştırmayı hedefliyor, bu durum da Ukrayna halkının ulusal çıkarları ile asla örtüşmüyor."

- Putin'den Ukraynalı gençlere yardım çağrısı -

Putin, Ukrayna ordusunun askere alımları genişletmesine değinerek, celp dönemi gelen Ukraynalı gençlerin Rusya'da kalış sürelerinin uzatılmasına yönelik kanun değişikliği yapılabileceğinin sinyalini verdi. 

"Kanunlarımız gereği Ukraynalılar 30 günden fazla ülkemizde kalamıyor" diyen Putin, Ukraynalı gençlerin askere gitmemek için Rusya'ya geldiğini belirtti. 

Putin ayrıca, Rus üniversitelerini Ukrayna'nın doğusunda yaşayan öğrencilere yardım etmeye yönelik yeni sistemler geliştirmeye çağırdı. 

Diğer yandan, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'da tansiyonun yükselmesinin ardından ABD'nin, Rusya'yı yeni yaptırımlarla tehdit ettiğini ifade ederek, bu adımın "ekonomik şantaj" olduğunu söylemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı