Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’den Ukrayna ve Rusya’ya çağrı:

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna yönetimi ile Rusya arasında krize siyasi çözüm bulmayı hedefleyen Cenevre Bildirisi'nin bir an önce uygulamaya geçirilmesi çağrısında bulunarak, “Barışçıl bir çözüm için çok fazla başka fırsatımız olmayacak” dedi.  

Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte Ukrayna’daki son gelişmeleri değerlendiren Steinmeier, Rusya’ya yönelik sert yaptırım çağrılarının zamanlamasını eleştirerek, çabaların siyasi ve diplomatik çözüm üzerinde yoğunlaştırılmasını istedi. Steinmeier, “ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Rusya’yı daha sert yaptırımlarla uyarıyor. Gerçek anlamda ekonomik yaptırımlar ne zaman gündeme gelecek?” sorusuna şu karşılığı verdi:

 “Yaptırımlar konusunu en ince detaylarına kadar tartıştık. Bazen şunu düşünüyorum ve diliyorum: Keşke yaptırımlar tartışması boyunca gösterdiğimiz ilgiyi ve çabaları, gerilimin tırmanmasını önleme konusunda da gösterebilsek. Şu anda yapılması gereken, Cenevre Bildirisinde yer alan unsurları somut politikalara dönüştürmek ancak bu o kadar da kolay değil çünkü ne Moskova’yı ne de Kiev’in söylediklerine kulak asmayan gruplar var.”

Cenevre Bildirisi'nin uygulamaya geçirilmesi ve diplomatik çözüm için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, “Almanya’nın da personel sağlayarak ve mali açıdan katkıda bulunduğu AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu bu sürece eşlik edecek. Bu misyonun en yakın zamanda 500 gözlemci sayısına ulaşmasını sağlama konusunda kararlıyız” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı, Cenevre Bildirisi'nin ardından Ukrayna’da barış ve huzurun yeniden tesis edilmesinin zaman alacağını belirterek, “Ancak kesin olan bir şey var; Cenevre’de ihtilafı sona erdirme konusunda kazanılan fırsatı iyi kullanmamız gerekiyor. Barışçıl bir çözüm için çok fazla başka fırsatımız olmayacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı