Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ilan edilmesi

Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ilan edilmesi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ateşkesten memnun

PARİS (AA) - Avrupa Konseyi, Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ilan edilmesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ilan edilmesinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, Rusya'ya ülkeden bütün birliklerini çekmesi çağrısı yapıldı. Komitenin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın Kiev ve Moskova ziyaretleri sonrası hazırladığı raporu incelediği belirtilen açıklamada, taraflar 12 maddeden oluşan anlaşmanın şartlarına uymaya davet edildi.

Açıklamada, krizin ancak anlaşmazlıkların barışçıl ilkelerle çözülmesi yoluyla aşılabileceği vurgulandı ve Ukrayna'nın azınlık haklarının korunması için gerekli anayasal reformları yapması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, ayrıca Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanmasının yasa dışı olduğu hatırlatılarak, bölgede Kırım doğumlu Tatarların ve azınlıkların haklarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin gerektirdiği şekilde korunmasının zaruri olduğu bildirildi.

Ukrayna ordu birlikleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların durdurulması için 5 Eylül'de ateşkes anlaşması imzalanmış, rehinelerin karşılıklı serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı