Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko: - "Anayasa değişikliği doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine özel statü sağlamayı öngörmüyor. Söz konusu tasarı Donetsk ve Luhansk illerinin yasa ile belirlenen bazı bölgelerindeki (işgal edilen) yerel yönetimin

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, anayasa değişikliğinin doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine özel statü sağlamayı öngörmediğini belirterek, "Söz konusu tasarı Donetsk ve Luhansk'ın bazı bölgelerindeki yerel yönetimin özel düzeninin hususlarını belirliyor" dedi.

Devlet Başkanı Poroşenko, düzenlediği basın toplantısında, yetkilerin yerel yönetimlere verilmesini öngören anayasa değişiklikleri hakkında bilgi verdi.

Anayasa değişikliğinin doğudaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine özel statü sağlamayı öngörmediğini kaydeden Poroşenko, söz konusu tasarının Donetsk ve Luhansk illerinin yasa ile belirlenen bazı bölgelerindeki (işgal edilen) yerel yönetimin özel düzeninin hususlarını belirlediğini dile getirdi.

Poroşenko, söz konusu değişiklikleri öngören tasarıyı görüşülmek üzere bugün içerisinde meclise göndereceğini ifade etti.

Yetkilerin yerel yönetimlere verilmesinin savunma, dış politika ve diğer önemli alanlarda merkezi hakimiyetin güçsüzleşmesi anlamına gelmeyeceğini belirten Poroşenko, bu sürecin savunma, güvenlik, kamu düzeni, hukukun üstünlüğü, vatandaşların haklarının korunması ve dış ilişkiler gibi devlet yönetiminin bütünlüğünü ve zincirini sağlayacak kilit alanları etkilemeyeceğini ve bu konuların mutlaka devletin yetkisi dahilinde kalacağını vurguladı. 

Poroşenko, ayrıca yetkilerin yerel yönetimlere verilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin hayata geçirilmesinin ardından yerel seçimlerin yapılabileceğini de dile getirdi.

Kırım ve Sivastopol'a verilen yeterince genişletilmiş yetkilerin yenilenecek anayasada da yer alacağını ifade eden Poroşenko, "Kırım Özerk Cumhuriyeti yürürlükteki anayasada net olarak belirlenmiştir. O, yeterince geniş yetkilere sahip ve Kırım ve Sivastopol'un bu yetkileri yapılacak anayasa değişikliğinde de bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Ukrayna'nın Kırım Tatarları karşısında büyük bir borcunun bulunduğunu kaydeden Poroşenko, daha önce kendi inisiyatifi ile Kırım Tatarlarına milli kültürel özerkliğin verilmesi doğrultusunda karar alındığını hatırlattı. 

Poroşenko, Kırım ve onun yasa dışı ilhakı sorunu ile Kırım Tatarlarının milli-kültürel özerkliğinin sağlanması meselesinin diplomatik çabalar sonucunda çözüleceğine umut ettiğini ifade ederek, bu çabalar sonucunda Kırım'ın kurtarılacağını sözlerine ekledi.

Doğudaki krizin çözümüne yönelik Ukrayna'nın ayrılıkçılarla imzaladığı Minsk mutabakatında, yerel yönetimlere geniş yetkilerin verilmesini öngören anayasal reformların yapılması maddesi de bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı