Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'da tutuklu bulunan ve 80 günden bu yana açlık grevine devam eden Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko'yu "Ukrayna Kahramanı" unvanı ile ödüllendirdi

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko'ya "Ukrayna Kahramanı" unvanını verdi.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Petro Poroşenko, bugün imzaladığı kararname ile Rusya'da tutuklu bulunduğu tutukevinde 80 günden bu yana açlık grevini sürdüren Savçenko'nun "Ukrayna Kahramanı" unvanı ile ödüllendirilmesini kararlaştırdı. 

Poroşenko tarafından imzalanan kararnamede, "Nadejda, Ukrayna'nın yenilmezlik ruhu ve kahramanlığının, Ukrayna'yı korumanın ve nasıl sevmenin sembolüdür. O, bizim zaferimizin sembolüdür" değerlendirmesine yer verildi.

Poroşenko, Savçenko'nun ödüllendirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, esir alınmasından sonra "saldırgan devlete" kaçırılmasının ardından uzun süre psikolojik baskılarla karşı karşıya kalan ve bunu protesto etmek amacıyla açlık grevine başlamak zorunda kalan Ukraynalı pilot Savçenko'nun cesaret ve dayanıklılığını övdü ve birçok şeyin tek kişiye ne kadar bağlı olduğunun bir sembolü olduğunu vurguladı.

Poroşenko, Savçenko'ya hitaben "Biz esaretten kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Ben, kendi elimle 'Ukrayna Kahramanı Altın Yıldızını' size takdim etmemin mümkün olacağını umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Geçen yıl haziran ayında doğudaki operasyonlara katılan ve askeri helikopteri düşürülen Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko, daha sonra Rusya makamları tarafından 2 Rus gazetecinin ölümüyle suçlanmıştı. 9 aydan beri tutuklu bulunan Savçenko, geçen yıl ekim ayında Ukrayna'da yapılan parlamento seçimlerinde milletvekili seçildi. Savçenko, Moskova'daki tutukevinde 80 günden bu yana açlık grevi yapıyor.

- Poroşenko'nun kabulleri

Devlet Başkanı Petro Poroşenko, temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Shetina ve Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard'ı kabul etti.

Poroşenko, görüşmede, doğudaki durum, ülkede gerçekleştirilecek reformlar, Avrupa'nın enerji güvenliği meseleleri ve mayıs ayında Riga'da yapılacak "Doğu Ortaklığı Zirvesi"ne ilişkin konularda görüşmelerde bulundu. 

Poroşenko, Minsk mutabakatının uygulanması gereği ateşkesin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve ağır silahların cephe hattından geri çekilmesine ilişkin konularda bilgi verdi. 

Poroşenko, ayrıca doğudaki ateşkesi izleyen AGİT gözlemcilerin sayısının artırılmasını istediklerini dile getirerek, bu gözlemcilerin Rusya-Ukrayna sınırını da gözlemlemesi gerektiğini ifade etti.

Poroşenko, Avrupalı bakanlarla yaptığı görüşmede, Rusya'da "yasadışı olarak" tutuklu bulunan Savçenko'nun 80 günden bu yana açlık grevine devam etmesinden dolayı sağlık durumunun çok ciddi olduğunu kaydetti. 

Savçenko'nun Minsk mutabakatlarının tarafların üstlendiği sorumlulukların yerine getirilmesi gereği serbest bırakılması gerektiğini savunan Poroşenko, Savçenko'nun Ukrayna milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olduğunu, bundan dolayı dokunulmazlığının bulunduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı