Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

Kanada'dan gönderilen askeri malzeme, bakanlar tarafından teslim alındı

KİEV (AA) - Kanada hükümetince gönderilen askeri teçhizat, Kiev Havaalanı'nda teslim alındı.

Kanada Silahlı Kuvvetlerine ait kargo uçağı ile bu gece Kiev'e ulaştırılan askeri malzeme yardımını Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile Savunma Bakan Yardımcısı Petr Mehed, Kiev Havaalanı'nda karşıladı.

Askeri kıyafet ve diğer malzemeleri teslim alan Pavlo Klimkin, sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, "Kanada'dan Ukraynalı askerlere, kıyafet, mayın temizleme aletleri, telsiz, gece dürbünü ve tıbbi malzemelerden oluşan yardım gönderildi. Kanadalı dostlara bu yardımlarından dolayı teşekkür ederim" ifadesini kullandı. 

Klimkin, ülkesinin de bir parçası olduğu uygar dünyanın, Ukrayna'nın yanında olduğunu ifade ederek, söz konusu yardımdan dolayı Kanada hükümetine teşekkür etti.

Askeri malzeme yardımın ilk kısmını getiren heyette yer alan Kanada Parlamentosu temsilcisi James Bezan da Ukrayna Savunma Bakanlığının talebi doğrultusunda, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ölümcül olmayan askeri malzeme ve teçhizat yardımı getirdiklerini kaydederek, bu yardımın arasında 30 bin kışlık kaban, 30 bin kışlık pantolon, 70 bin çift askeri bot ve 45 bin çift eldivenin de bulunduğunu belirtti.

Kanada Savunma Bakanı Rob Nicholson, ülkesinin Ukrayna'ya toplam 11 milyon dolarlık ölümcül olmayan askeri malzeme yardımında bulunacağını açıklamıştı.

– Meydan olaylarının yıl dönümü

Geçen sene kasımda başlayan ve eski hükumetin devrilmesiyle sonuçlanan protestoların yapıldığı Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan Sağ Sektör üyeleri, örgütün kuruluşunun birinci yıl dönümünü kutladı. Sağ Sektör'ün birinci yıl dönümü dolayısıyla meydan olaylarını yansıtan fotoğraflar sergilendi.

Meydana gelen 200'e yakın Sağ Sektör üyesi gençler, ellerinde kırmızı-siyah renklerden oluşan Sağ Sektör'un flamalarını taşırken, sık sık “Ukrayna'ya şerefler” sloganı attı. Mitingde konuşan Sağ Sektör yetkilileri, örgüt üyelerinin büyük bir kısmının doğudaki terörle mücadele operasyonlarında yer aldığını dile getirirken, örgütün lideri Dmitriy Yaroş'un da silahlı çatışmaların sürdüğü doğu bölgelerinde bulunmasından dolayı etkinliğe katılamadığını belirtti.

-Sağ Sektör-

 "Sağ Sektör", geçen sene eski yönetimin Avrupa Birliği ile imzalanması öngörülen Ortaklık Anlaşmasını askıya almasının ardından Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda başlayan protestolar sırasında, ülkedeki radikal görüşlü "Trizub", Ukrayna Ulusal Asamblesi, "Ukrayna Vatanseverleri", "Karpat kırbacı", "Beyaz Çekiç", "Siyah Komite" ve diğer milliyetçi görüşlü bazı örgüt ve hareketlerin bünyesinde kuruldu. "Sağ Sektör", geçen yılın Aralık ayında eski Devlet Başkanlığı binasını koruyan emniyet birimleriyle girdiği çatışmaların ardından dile düşerken, eski hükumete karşı protestoların yapıldığı meydan olaylarında aktif olarak yer aldı. 

Bu yılın yaz aylarına kadar devam eden meydan protestolarında aktif rol alan Sağ Sektör, yaz ayında da siyasi örgütlendi ve katıldığı, geçen ay yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 2 oy aldı. Mayısta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Sağ Sektör'ün lideri Dmitriy Yaroş ise ekimde yapılan genel seçimlerin ardından bağımsız milletvekili olarak parlamentoya girmeyi başardı.

Kaynak:Haber Kaynağı