Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

Turçinov, Rusya Devlet Duması'nı ziyaret eden milletvekillerinin parlamento toplantılarına katılma haklarının ellerinden alınmasını istedi

KİEV (AA) – Ukrayna Parlamentosu Başkanı Aleksandr Turçinov, 17 Eylül'de Rusya Devlet Duması'nı ziyaret eden Ukraynalı milletvekillerinin parlamento toplantılarına katılma haklarının ellerinden alınmasına yönelik girişimde bulundu.

Parlamentodan yapılan açıklamada, Turçinov'un, Rusya'ya giderek Devlet Duması toplantısına katılan milletvekillerinin, parlamento toplantılarına katılma haklarının ellerinden alınması ile maaşlarının ödenmemesine ilişkin karar tasarısını, meclise sunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Turçinov'un ayrıca, milletvekillerinin “haince hareketleri ile Ukrayna'ya karşı ayrılıkçı ve saldırganlığı destekleme girişimlerinin" yasal açıdan değerlendirilmesi konusunda başsavcılık, emniyet ve güvenlik servisine de başvuruda bulunduğu kaydedildi. "Barışçıl misyon üstlendikleri belirtilen milletvekillerinin, Duma ziyaretiyle Ukrayna parlamentosunu kirlettikleri ve Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna halkına ihanet ettikleri" belirtildi. 

Milletvekilleri de yaptıkları açıklamada, kimsenin milletvekillerinin meclise girmesine engel olamayacağını kaydederken, böyle bir hakkın sadece Ukrayna halkına ait olduğu belirtildi. Açıklamada, milletvekillerinin diğer ülkelerin parlamentoları ile işbirliği içinde olmasının, siyasetçilerin doğal hakları olduğu da hatırlatıldı. 

17 Eylül'de, “Barış ve İstikrar İçin” parlamento grubunun 24 üyesi, Duma'yı ziyaret ederek, Duma Başkanı Sergey Narişkin ile görüşmüş, ayrıca Duma'nın toplantısına katılmıştı.

Temmuz ayında kurulan ve 36 milletvekilinden oluşan “Barış ve İstikrar İçin” parlamento grubunda, eskiden Viktor Yanukoviç'in başında bulunduğu Bölgeler Partisi ve Ukrayna Komünist Partisinden ayrılan milletvekilleri yer alıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı