Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

ABD Başkanı Obama:

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, “Ukrayna’daki problemi çözmek için askeri bir eylemde bulunmuyoruz. Bizim yaptığımız, uluslararası toplumu Rusya’ya baskı yapmak için harekete geçirmek” dedi. 

Obama, Beyaz Saray'da gündemdeki konularla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğünü belirten Obama, Merkel ile Ukrayna’nın doğusundaki şiddetten Rusya’nın sorumlu olduğu noktasında mutabık kaldıklarını kaydetti.

Obama, Ukrayna’da yaşananların ülkenin kendi içinden kaynaklanan bir ayaklanma olmadığını, bölgedeki şiddetin Rusya tarafından teşvik edildiğini, Rusya'nın ayrılıkçıları eğittiğini, silahlandırdığını ve fonladığını ifade ederek, “Rusya, bilerek ve defalarca Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal etti” diye konuştu. Obama, Ukrayna içindeki Rus güçlerine dair yeni görüntülerin de tüm dünyanın bunu görmesini sağladığını dile getirdi.

Rusya’nın kendi eylemlerinin sonucu olarak ve ABD, AB ve uluslararası ortakların uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu ülkenin soğuk savaştan bu yana hiç bu kadar izole hale gelmediğine işaret eden Obama, “Rusya’nın Ukrayna içlerine devem eden istilası, Rusya için sadece daha fazla bedel ve sonuçlar getirecektir” değerlendirmesinde bulundu.

-"Askeri bir eylemde bulunmayacağız"-

ABD’nin yakın müttefik ve partnerleriyle koordinasyonu sağlamak için gelecek hafta Avrupa’ya gideceğini anlatan Obama, Estonya’da NATO müttefiklerinin savunmasına taahhütlerini teyit edeceklerini, İngiltere’deki NATO Zirvesi’nde de müttefiklerin her türlü zorluklara karşı hazır olmasını sağlamak için atılacak adımlara odaklanacaklarını bildirdi. 

Obama, NATO Ukrayna Komisyonu toplantısının da müttefiklerin Ukrayna ile çalışması için bir fırsat yaratacağını, ayrıca gelecek ay Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yu Beyaz Saray’da ağırladığında ABD’nin sarsılmaz taahhüdünü tekrarlayacaklarını söyledi.

Obama, “Avrupalı müttefik ve partnerlerle istişarelerimizle, benim beklentim ek adımlar atacağımız yönünde. Çünkü Rusya tarafından, bu sorunun diplomatik yollarla çözülmesi için anlamlı adım göremedik. Beni cesaretlendiren, Avrupalı partnerlerimizin ortaya koyduğumuz yaptırımlar kendilerine de bedeller yaratsa da bu konuda daha büyük ilkelerin tehlikede olduğunun bilincinde olmaları. Bu nedenle, onlarla gelecek hafta yapacağım istişareleri sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

Ukrayna konusunda askeri eylemde bulunmayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin soru üzerine Obama, “Ukrayna’daki problemi çözmek için askeri bir eylemde bulunmuyoruz. Bizim yaptığımız, uluslararası toplumu Rusya’ya baskı yapmak için harekete geçirmek” dedi.

Rusya'nın yaptırımların getirdiği yalnızlaşmadan toparlanmasının zor olacağını kaydeden Obama, 'Rusya ve Ukrayna’nın barış içinde yaşayabileceği çözüm bulundu. Ancak, o bölgede ABD ve Rusya'nın askeri anlamda karşı karşıya gelmesi bizim için muhtemel değil” yorumunu yaptı.

Ancak Obama, Ukrayna olmasa bile yakındaki komşularının NATO üyesi olduğunu ve NATO’nun 5. maddesine bağlılıklarının sürdüğünü hatırlattı.

Kaynak:Haber Kaynağı