Ukrayna'da "Paskalya" ateşkesi

Ukrayna'da "Paskalya" ateşkesi

AGİT, Paskalya Bayramı dolayısıyla 1 Mayıs'ta Ukrayna'da ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu

VİYANA (AA) - AGİT Dönem Başkanlığı Ukrayna Özel Temsilcisi Büyükelçi Martin Sajdik, 1 Mayıs'ta kutlanacak Paskalya Bayramı dolayısıyla Ukrayna'da ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Sajdik, yaptığı yazılı açıklamada, Minsk'te gerçekleştirilen Üçlü Temas Grubu'nun toplantısında, Paskalya Bayramı dolayısıyla 1 Mayıs'ta ateşkes sağlanmasında anlaşıldığını bildirdi.

Minsk sürecindeki bütün tarafların yerel saatle 30 Nisan'ı 1 Mayıs'a bağlayan gece 00.00'dan itibaren başlamak üzere Paskalya Bayramı'nda ateşkese tam uyulmasını sağlamak üzere anlaştıklarını belirten Sajdik, Üçlü Temas Grubu ve Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinden temsilcilerin ateşkes kararlılığından dolayı memnun olduğunu aktardı.

Ateşkes rejiminin tam uyumu üzerine farklı açıklamaların olması durumunda sahadaki bütün sorumlularla iletişime geçilmesi konusunda da anlaşıldığını kaydeden Sajdik, "AGİT gözlemcilerinin güvenliği ve emniyetini garantilemek için gerekli önlemler alınacak" ifadelerini kullandı.

Sajdik, ateşkes ihlali halinde acil istişare için konunun Üçlü Temas Grubu'nun önüne getirileceğini ve AGİT gözlemcilerinin ateşkes ihlallerini rapor etmek üzere görevlendirildiğini vurguladı.

Üçlü Temas Grubu, Ukrayna, Rusya, ABD ve AGİT temsilcilerinden oluşuyor.

- "Her iki taraf da bu fırsatı kaçırmamalı"

AGİT Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı açıklamada, Ukrayna'da Paskalya Bayramı'nda başlamak üzere ateşkes sağlanmasında anlaşılmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Bütün tarafları daha önce varılan anlaşmalara sıkı şekilde uymaya davet eden Steinmeier, "Son haftalarda Minsk ateşkesi ihlalleri hem sayı hem de yoğunluk olarak artmıştı. Şimdi, şiddetin daha fazla artmasını önlemek için bir şans var. Her iki taraf da bu fırsatı kaçırmamalıdır. Durumun yeniden kontrol dışına çıkmasına ve insanların daha fazla ölmesine izin verilmemeli" ifadelerini kullandı.

Tüm Hristiyanların farklı farklı zamanlarda kutladığı, Hazreti İsa'nın dirilişini sembolize eden Paskalya Bayramı, Ortodokslar tarafından 1 Mayıs'ta kutlanıyor.

- Minsk Ateşkes Anlaşması

Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te 12 Şubat 2015'te Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların kalıcı şekilde durdurulması amacıyla imzalanan "Minsk Anlaşması", 15 Şubat'ta yürürlüğe girmişti.

Anlaşma, ateşkesin sağlanması, cephedeki silahların ve silahlı grupların geri çekilmesi, insani yardımların ulaştırılması, esir takası, genel af ilan edilmesi, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasını öngörüyor.

En son 2016 sonuna kadar uzatılan anlaşma, Rusya destekli ayrılıkçıların ateşkes ihlalleri sonucu uygulanamıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :