Ukrayna'da düşürülen Malezya uçağı

Ukrayna'da düşürülen Malezya uçağı

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: - "Uluslararası soruşturma ekibi noktayı koydu"

KİEV (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Malezya uçağının 2014’te Ukrayna’da düşürülmesiyle ilgili soruşturma yürüten ekibin hazırladığı raporun, Rusya’nın ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırıya dahili olduğunu ispatladığını söyledi.

Devlet Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, Poroşenko, Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın 2014’te Ukrayna’da düşürülmesiyle ilgili Hollandalı, Avusturyalı, Belçikalı, Ukraynalı ve Malezyalı savcılardan oluşan Ortak Soruşturma Ekibi'nin (JIT) hazırladığı rapora ilişkin değerlendirmede bulundu.

Raporun, Rusya’nın ve ayrılıkçıların terör saldırısına dahil olmasının reddedilemez kanıtlarını ortaya koyduğunu belirten Poroşenko, “Bugün bu meselede (Malezya uçağının düşürülmesi) uluslararası soruşturma ekibi noktayı koydu.” ifadelerini kullandı.

Soruşturma raporunun "Buk" füze sisteminin Ukrayna topraklarına Rusya’dan getirildiğini, suçun işlenmesinden sonra acil bir şekilde izlerin silinmesi için sistemin Ukrayna sınırından çıkarıldığını ispatladığını kaydeden Poroşenko, suçun kimin işlediğine ve sorumluluğu kimin taşıdığına dair sağlam kanıtlar olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca Poroşenko, Malezya uçağını Ukrayna savaş uçağı Su-25’in düşürdüğüne dair iddiaları da yalanlayarak bu bilginin hiçbir temele dayanmadığını vurguladı.

Ortak Soruşturma Ekibi’nin (JIT) bugün açıkladığı ön raporda, Ukrayna'da 2014 yılında Malezya uçağını düşüren füzenin atıldığı mobil fırlatma rampasının, o dönemde Rusya'dan Ukrayna'nın doğusuna getirildiğine dair kanıt elde edildiği belirtilmişti. Raporda, iletişim ve radar verilerinin, fırlatma rampasının, uçağın düşürülmesinin ardından Rusya'ya geri götürüldüğünü gösterdiği kaydedilmişti.

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının, 17 Temmuz 2014'te Ukrayna'da düşürülmesi sonucu 298 kişi hayatını kaybetmişti. Batı ülkeleri ve Ukrayna, uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne inanırken Rusya, füzenin Ukrayna kontrolündeki bölgeden ateşlendiğini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :