Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

İngiltere Başbakanlığı:

LONDRA (AA) - İngiltere, Ukrayna'da düşen yolcu uçağının enkazına uzman ekibin güvenli erişiminin sağlanması için Rus yanlısı ayrılıkçılara, "alanda sürdürdükleri silahlı faaliyete son verme", Ukrayna hükümetine de "ellerinden geleni yapmaları" çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağıyla ilgili acil kabine toplantısı "Cobra"ya başkanlık etmesinin ardından başbakanlıktan toplantıya ilişkin açıklama yapıldı. 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"En acil öncelik halen, uluslararası uzmanların daha fazla cesede ve kurbanların kişisel mallarına ulaşmadığından emin olmak için engellenmeden enkaz alanına erişebilmelerini sağlamak, uçak kazaları dedektiflerinin alanı ve enkazı incelemesini garanti altına almaktır. Alanda devam eden çatışmadan dolayı büyük endişe duyuyoruz. Rus yanlısı ayrılıkçılara, alanda sürdürdükleri silahlı faaliyete son verme, Ukrayna hükümetine de Hollanda ve Avustralya liderliğindeki uzman ekibin güvenli erişiminin sağlanması için ellerinden geleni yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. Her iki tarafın da sevdiklerini kaybeden insanlar için uluslararası uzmanların alana erişiminin ne kadar önemli olduğunu anlaması gerekli."

Açıklamada, faciada hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti ile naaşların ülkelere gönderme sürecinin Hollanda'da devam ettiği belirtilerek, "200 kişilik güçlü bir ekibe dahil 15 İngiliz polisi de sürecin en hızlı şekilde tamamlanması için orada görev yapıyor" denildi.

İngiltere Ulaştırma Bakanlığına bağlı Uçak Kazaları İnceleme Dairesi'nin (AAIB) genel merkezinde incelenmek üzere geçen hafta İngiltere'ye getirilen iki kara kutunun kayıtlarının süreci yöneten Hollandalı yetkililere teslim edildiği hatırlatılan açıklamada, "Önümüzdeki hafta, kara kutu kayıtlarına ilişkin elde edilen ilk bulguların yayınlanmasını bekliyoruz. Başbakan Cameron, kazayı inceleme sürecinde İngiltere'nin aktif bir rol oynamaya devam etmesi gerektiğini açıkça belirtti. Cameron, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü istikrarsızlaştırma çabalarına yönelik güçlü bir uluslararası karşılığın verilmesi ihtiyacı olduğunu vurguladı" ifadeleri yer aldı.

Başbakan Cameron bugün, düşen yolcu uçağında hayatını kaybeden İngiliz vatandaşlarının aileleriyle görüşmüş, aileleri kazaya yönelik uluslararası müdahaleyle ilgili bilgilendirmişti.

Ukrayna'nın Rusya sınırı yakınında 17 Temmuz'da düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Olayda 10 İngiliz vatandaşının hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı