Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

Ukrayna'da düşen yolcu uçağı

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Yakovenko:

LONDRA (AA) - Rusya'nın Londra Büyükelçisi Alexander Yakovenko, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların yasa dışı ve mantıksız olduğuna inandıklarını belirterek, yeni yaptırımların mevcut küresel krize ek olumsuz bir etki yaratabileceğini söyledi. 

Rusya-Ukrayna krizi ve Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı uçağına ilişkin son gelişmelerle ilgili Rusya'nın Londra Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenleyen Büyükelçi Yakovenko, halihazırda Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların "yasa dışı, mantıksız ve zarar verici olduğuna inanıyoruz" dedi.

Yakovenko, Rusya'ya karşı uygulanacak sektörel yaptırımların uzun süredir devam eden küresel finansal krizine ek olumsuz bir etkinin oluşmasını tetikleyebileceği uyarısında bulunurken, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik mevcut yaptırım listesini genişletmesinin Kiev'e yanlış bir mesaj göndereceğini belirtti.

Ukrayna'nın Rusya sınırı yakınında geçen hafta Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağın düşmesiyle, Rusya'nın ve Rus yanlısı ayrılıkçıların ilişkisi olduğu yönündeki iddialarına da değinen Büyükelçi Yakovenko, "Bunların tutarlı bir tarafı yok. Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki yerel defakto otoritelere silah tedarik etmemektedir. Rus hükümetinin bunu yaptığına dair hiçbir delil sunulmadı" dedi.

Uçağın düştüğü alanın Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde, güvenli bir şekilde tutulması için uluslararası topluma çağrıda bulunan Yakovenko, soruşturmanın dürüst bir şekilde yürütüldüğü sürece yakın zamanda gerçeğe ulaşılacağını söyleyerek, "Uluslararası uzmanların alanda çalışabilmeleri için gerekli koşulları sağlamalıyız. Daha fazla delile, gerçeklere ihtiyacımız var. Bu trajedi için birilerini suçlamak kesinlikle kabul edilemez" diye kaydetti.

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde geçen hafta Perşembe günü düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada ölenlerin 10'unun İngiliz vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı