Ukrayna Parlamentosu Donbas'a ilişkin yasa çıkardı

Ukrayna Parlamentosu Donbas'a ilişkin yasa çıkardı

Devlet başkanına silahlı kuvvetleri kullanma hakkı veren yasada Rusya "işgalci" ve "saldırgan ülke" olarak tanımlanıyor

KİEV (AA) - Ukrayna Parlamentosu, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesinin yeniden entegrasyonunu öngören yasayı kabul etti.

"Donbas'ın yeniden entegrasyonu" yasası, Parlamento Genel Kurulunda 280 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

Yasaya göre, Donbas’ta geçici olarak işgal altındaki toprakların sınırlarını ve yerleşim birimlerini, Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının teklifi ile devlet başkanı belirleyecek.

Ukrayna devlet başkanına ülkenin egemenliğinin korunması için Donbas'ta silahlı kuvvetleri kullanma hakkı veren yasaya göre, Kiev yönetiminin kontrolü dışındaki bölgede Rusya "işgalci" ve "saldırgan ülke" olarak tanımlandı.

Donetsk ve Lugansk'taki Rus işgalinin "gayrimeşru" olduğu vurgulanan yasada, Rusya'nın bu bölgede herhangi bir hak iddiasında bulunamayacağı ifade edildi.

"Rusya, Rus işgal yönetimi silahlı kuvvetleri ve diğer askeri oluşumların faaliyetleri, uluslararası hukuk kurallarına aykırı, yasa dışı eylemlerdir. Bu faaliyetlere bağlı olan bütün eylemler de geçersizdir ve yasal sonuç doğurmaz." ifadeleri yer alan yasada, Rusya'nın ve işgal yönetiminin Donbas'taki eylemlerinden dolayı Ukrayna'nın sorumluluk taşımayacağı kaydedildi.

Ukrayna'nın doğusunda Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sözde yönetim ilan eden Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna birlikleri arasında çatışmalar, 2014'ten bu yana devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :