Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un istifa etmesi

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un istifa etmesi

Devlet Başkanı Poroşenko, Yatsenyuk başkanlığındaki hükümetin çalışmalarına devam etmesini istedi

KİEV (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko, Arseniy Yatsenyuk başkanlığındaki hükümetin çalışmalarına devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Poroşenko, Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov'a bir mektup göndererek, parlamentodaki koalisyonun düşmesinin hükümetin istifa etmesi için yasal bir altyapı olamayacağını belirtti.

Poroşenko, mesajında, Başbakan Yatsenyuk'un istifa etmesinin kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdığını dikkate alarak, bu konuyu yarın yapılacak parlamento toplantısı gündemine alınmasını istedi. Poroşenko, "25 Temmuz'da parlamentoda, Bakanlar Kurulu için bir güvenoyu yapılmasını ısrar ediyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada Poroşenko'nun, "Parlamentodaki koalisyonun dağılması hükümetin istifası için yasal bir temel değildir. Devlet Başkanı olarak, Bakanlar Kurulu'nun mevcut krizin çözümüne yönelik çabalarını takdir ediyorum. Hükümet, kurulan diğer hükümetlerin hiçbir zaman karşı karşıya kalmadığı son derece zor koşullarda çalıştığını anlıyorum" ifadelerine yer verildi.

Sıcak hislerin yerini soğukkanlı akıl ve sorumluluğun alacağını ve bunun sonucunda Bakanlar Kurulu'nun kendi çalışmalarına devam edeceğini kaydeden Poroşenko, "Hükümeti ve tüm milletvekillerini parlamentodaki sorumluca ortak bir çalışmaya davet ediyorum" çağrısı yaptı.

Ukrayna Parlamentosu'nun bugünkü oturumunda, Reformlar İçin Demokratik İttifakı (UDAR) ile aşırı sağcı Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği'nin (Svoboda) koalisyondan çekildiğini açıklamasının ardından, Başbakan Arseniy Yatsenyuk görevinden istifa ettiğini dile getirmişti.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, hükümet toplantısında Vladimir Groysman'ın başbakan vekili olarak görevlendirildiğini belirtmiş ancak bununla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak:Haber Kaynağı