UİGAD Genel Başkanı İzzet Aydın’dan Uyarı Açıklaması

UİGAD Genel Başkanı İzzet Aydın’dan Uyarı Açıklaması

UİGAD Genel Başkanı İzzet Aydın’dan Uyarı Açıklaması

Yaptığı başarılı çalışmalarla internet medyası sektöründe çok geniş bir kitleye ulaşan, tüm Türkiye’de ve diğer ülkelerde teşkilatlanmasına devam eden Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD), belediye başkan adaylarının isimlerinin netleşmeye başladığı bugünlerde manipülatif bilgiler, haberler ve paylaşımlar konusunda kamuoyunu uyardı.

 

UİGAD Genel Başkanı İzzet Aydın imzasıyla yapılan açıklama şöyle;

 

“Bugünlerde birçok haber sitesinden ve sosyal medya hesabından belediye başkan aday adaylarının isimleri manipülatif amaçlarla kullanılmaktadır. Bu tür bilgi, haber ve sosyal medya paylaşımlarının çoğu tezvirattan ibarettir.

Birçok il ve ilçede henüz belediye başkan adayları belirlenmedi. Partilerin ilgili kurullarındaki değerlendirmeler uzun sürebilir. Bu süreçte sadece manipülatif amaçlarla yapılan tezviratlar hem aday adaylarına hem de siyasi partilere zarar vermektedir. Bu sahte bilgileri haber sitelerinde veya sosyal medya hesaplarında paylaşanlar, bir algı operasyonuna hizmet etmektedir.

Bazı internet gazetecilerinin de bu algıda rol alması bizleri ayrıca üzmektedir. İnternet gazeteciliği, bu tür temeli olmayan manipülatif bilgilerle yapılmamalıdır! Gerçek kulis bilgileri ile isim verilerek yapılan haberler, gazetecilik etiği açısından değerli görülebilir. Ancak isim verilmeden adayların belli olduğu haberlerinin yapılması veya aday gösterilme ihtimali olmayan isimlerin adaymış gibi haberlere konu olması, tamamen bir algı çalışmasının tezahürüdür.

Bu süreçte internet medyası büyük bir sınav vermektedir. UİGAD olarak internet medyası ve sosyal medyadan yayılan bu tür manipülatif bilgi, haber ve tezviratları takip ediyoruz ve notlar alıyoruz.

Derneğimiz, internet medyası ve sosyal medyanın algı operasyonlarının bir parçası olmaması için mücadelesini sürdürecek.”