UİB'den temmuz ayında 2,1 milyar dolar ihracat

UİB'den temmuz ayında 2,1 milyar dolar ihracat

UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu: "UİB'in temmuz ayında Irak'a yönelik ihracatı yüzde 26 düşüş göstermiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ise temmuz ayında ülkemizden Irak'a yapılan ihracat yüzde 46 azalmıştır"

BURSA (AA) - Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) temmuzdaki dış satımı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,43 artışla 2 milyar 125 milyon dolar oldu.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yazılı açıklamasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu iş birliğiyle oluşturulan "Haziran 2014 Geçici Dış Ticaret İstatistikleri"ne dikkati çekti.

Türkiye genelinde ihracatın, haziran ayında yüzde 4,2 artmasını ve ithalatın da yüzde 1,1 düşmesini olumlu karşıladıklarını vurgulayan Sabuncu, bu durumun gelecek adına umut vadettiğini bildirdi.

- Irak'a ihracat yavaşlıyor

Sabuncu, Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle bölgeye dış satımın azaldığını aktararak, şunları kaydetti: 

"Irak, Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke iken haziran ayında yüzde 19 ihracat düşüşü ile üçüncü ülke konumuna gerilemiştir. UİB'in temmuz ayında Irak'a yönelik ihracatı yüzde 26 düşüş göstermiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ise temmuz ayında ülkemizden Irak'a yapılan ihracat yüzde 46 azalmıştır. Bu veriler, en önemli pazarlarımızdan birisi konumundaki Irak'a yönelik endişelerimizi artırmaktadır. Irak konusunda yaşanan bu durumun geçici olduğunu düşünüyor ve iyimserliğimizi koruyoruz. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci'nin ve bakanlığımızın yoğun çabalarıyla bu sıkıntılı dönemi atlatacağımıza ve Irak'ın ihracatçılarımız açısından öneminin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyoruz."

- "TCMB'nin faiz indirim kararını memnuniyetle karşılıyoruz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim kararına da değinen Sabuncu, "TCMB'nin faiz indirim kararını UİB olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce faiz artırım kararı alan TCMB, faizleri 5 puan birden yükseltmişti fakat faiz düşüşü çok hızlı olmuyor. Bu nedenle kademeli olarak devam etmesini diliyoruz. Ülkemizdeki yatırım ortamına davet açısından ve döviz kurunun istikrarlı olması için bu indirim kararının önemli olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

- Birliklerin ihracatları

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,96'lık artışla 1 milyar 798 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in, 7 aylık ihracatı yüzde 7,17 artarak 12 milyar 31 milyon dolar olurken geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 10,8'luk yükselişle 19 milyar 870 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) temmuz ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,22'lik artış göstererek 112 milyon 826 bin dolar olarak gerçekleşti. 7 aylık ihracatı da yüzde 7,4 artarak 858 milyon doları yakalayan UTİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı yüzde 9,46'lık artışla 1 milyar 410 milyon 837 bin doları buldu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8'lik yükselişle 50 milyon 503 bin dolara ulaştı. UHKİB'in 7 aylık ihracatı da yüzde 8,55'lik oranındaki yükselişle 350 milyon 542 bin dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı, yüzde 3,86 artarak 544 milyon 734 bin dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (UMSMİB) temmuz ayı ihracatı ise yüzde 3,16'lık azalışla 14 milyon 101 bin dolara geriledi. UMSMİB, 7 aylık toplam ihracatı 100 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 6,71'lik düşüşle 178 milyon 475 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Temmuzda ihracatı yüzde 0,03 azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 13 milyon 176 bin dolarlık dış satıma imza attı. UYMSİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,16 artarak 102 milyon 142 bin dolar oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı