Uganda Sağlık Bakanı Tumwesigye Hatay'da

Uganda Sağlık Bakanı Tumwesigye Hatay'da

Tumwesigye:- "Son yıllarda ülkemizde özellikle kanser hastalıklarında artış yaşanıyor. Ancak bu hastalığı tedavi edebilecek hastanelerimiz bulunmuyor. 35 milyon nüfuslu ülkemizde, bu kabul edilebilir bir şey değil"- "Türkiye'de kanser tedavisinde kullanıl

HATAY (AA) - Uganda Sağlık Bakanı Elioda Tumwesigye, "Son yıllarda ülkemizde özellikle kanser hastalıklarında artış yaşanıyor. Ancak bu hastalığı tedavi edebilecek hastanelerimiz bulunmuyor. 35 milyon nüfuslu ülkemizde, bu kabul edilebilir bir şey değil" dedi.

Bazı inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Hatay'a gelen Tumwesigye, Defne Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Ünitesi'ni gezerek, kullanılan cihazlar hakkında hastane genel müdürü Fazıl Altınay ve Uzm. Dr. Cem Parlak'tan bilgi aldı.

Tumwesigye, inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Afrika'daki 35 milyon nüfuslu ülkelerinde, bulaşıcı olanlar dahil birçok hastalıkla mücadele edildiğini söyledi.

Ülkelerinin sağlık alanında kullanılan bazı teknolojilerden yoksun olduğunu ifade eden Tumwesigye, şöyle devam etti:

"Son yıllarda ülkemizde özellikle kanser hastalıklarında artış yaşanıyor. Ancak bu hastalığı tedavi edebilecek hastanelerimiz bulunmuyor. 35 milyon nüfuslu ülkemizde, bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye'de kanser tedavisinde kullanılan teknolojileri inceleyerek, ülkemize bu teknolojileri getirmek istiyoruz. Bunu sağlamak da Sağlık Bakanı olarak görevim, o yüzden buradayım."

Tek başına teknoloji ve makinelerin de yeterli olmadığını vurgulayan Tumwesigye, "Önemli olan nasıl işletildiğini ve bu teknolojileri kullanan insanların nasıl yetiştiğini de bilmektir. Bu konuda incelemelerim olacak. Personel yetiştirilmesi konusunda da görüş alışverişinde bulunacağız. İnsan hayatını kurtarmak, insanlık adına yapılacak en onurlu davranıştır" diye konuştu.

Tumwesigye, hükümetlerinin ülkelerinde 5 kanser tedavi merkezi oluşturmayı planladığını da kaydetti.

Altınay ise hastanelerinin onkoloji ünitesinde ileri teknoloji ürünü cihazları kullandıklarını belirterek, kendilerini ziyaret eden Bakan Tumwesigye'ye teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı