Ufuk Turu Toplantıları Başladı

Ufuk Turu Toplantıları Başladı

Konya Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen ve bu yıl 12.’si düzenlenen Ufuk Turu Toplantıları "Türkiye’nin Geleceği ve Yeni Ufuklar " başlığı ile Ankara’da yapılıyor.

Büyük Anadolu Oteli’nde 20-24 Mayıs arasında yapılan toplantılara Türkiye’nin dört bit yanından gelen davetliler katılıyor.

Program Konya Sivil toplum Kuruluşları İcra Heyeti başkan vekili Muhsin Görgülügil’in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra Latif Selvi ve Ahmet Sorgun ufuk turu toplantılarının tarihçesi ve neden düzenlendiklerine dair birer konuşma yaptılar. Programa katılan eski milletvekilimiz Halil Ürün, Eski bakan Ziya Ercan selamlama konuşması yaptılar. İlk günün açılış konferansını ise Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin verdi. Konuşmasında “Yeni Türkiye Panaromasını “ anlatan Tekin özellikler 28 Şubat sürecinin eğitim alanına verdiği zarara dikkat çekti. Öğleden sonraki oturumda ise Türkiye ve Dünya başlığı altında Prof.Dr. Mustafa Çufalı, Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ve Prof.Dr Muhittin Ataman konuşmacı olarak yer aldı. TÜBİTAK’ta daire başkanı olarak görev yapan Prof.Dr. Çufalı dünyayı doğru okumanın ve buna göre yeni ufuklar çizmenin önemine dikkat çekti.

20150522_103647_hdr.jpg

Büyükelçi Musa Kulaklıkaya  “yumuşak güç/soft power” başlıklı konuşmasında dil, sanat, sinema, yardımlar, sosyal projeler, öğrenci değişimi, ekonomik yardımlar gibi temel unsurlar üzerine son derece zengin içeriğe sahip sunum yaptı. Türkiye’nin özellikle son yıllarda bu tür argümanları daha dikkatli ve etkin kullandığını ifade eden Kulaklıkaya, Türkiye’nin sahip olduğu tarihi mirastan dolayı dünyanın her yerindeki meselelere taraf olduğunu söyledi. “Tarih eteklerimizden çekiyor” diyen Kulaklıkaya dünyanın geleceğinde “yumuşak güç/softpower”in daha da ön plana çıkacağına dikkat çekti.

20150522_111938_hdr.jpg

Prof.Dr. Muhittin Ataman ise konuşmasında eski Osmanlı coğrafyası ve bu büyük alanda kurulan devletlere, ortaya çıkan medeniyetlere atıf yaparak başladı. Özellikle Osmanlı sonrası orta doğuyu “kafası kesilen horoza “ benzeten Ataman bu coğrafyadaki problemin çok büyük kısmının batı kaynaklı olduğunu ifade etti. Programın sonunda soru cevap faslı ve kapanış yapıldı.

İlk günün akşamında ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç.Dr Kudret Bülbül tarafında kurumu ve faaliyetlerini anlatan bir sunum yapıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konuşma da Doç. Bülbül  “diasporadan, öğrenci değişimine, yurtdışındaki vatandaşların problemlerine “geniş bir alanda çalışma yaptıklarını anlattı. Öte yandan her türlü sivil toplum projesine olumlu baktıklarını ifade eden Kudret Bülbül sivil toplum olmadan bu tür hizmetlerin yapılmayacağına dikkat çekti. Program sonunda Doç.Dr. Kudret Bülbül’e plaket takdim edildi.

İkinci günün ilk oturumuna Prof.Dr. Ali Akmaz Başkanlık başkanlık etti. İlk konuşmayı yapan Dr. Murat Yılmaz Türkiye’de demokrasinin macerasını ve anayasa ile alakasını anlattı. Milletin egemenliğini önlemek için anayasalara konulan vesayetçi yapılara dikkat çeken Dr. Yılmaz bunun ancak yeni ve sivil bir anayasa ile önlenebileceğinin altını çizdi.

fb_img_1432282091132.jpg

Daha sonra Prof.Dr Haluk Alkan “Hükümet Sistemleri ve Başkanlık Sistemi” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında Türkiye’nin hangi tür bir sisteme ihtiyacı olduğu sorusuna da cevap arayan Prof.Dr Alkan tartışmaların daha ciddi ve bir temele dayalı olarak yapılmasının ülkemize fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

Programın sonunda katılımcılara ve katkılarından dolayı Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a plaket takdimi yapıldı.

fb_img_1432282093254.jpg

fb_img_1432282096070.jpg

img_20150521_120409.jpgfb_img_1432282091132-001.jpg

20150521_202956.jpg

Haber: İbrahim Dıvarcı / Fotoğraflar: Alaaddin Aladağ