UETD Genel Başkanı Çelik:

UETD Genel Başkanı Çelik:

"Türk kökenli Alman vatandaşları, Almanya'daki siyasi iktidarı değiştirebilecek güçteler"- "Her anlamda katkı sunduğumuz Almanya'ya demokratik anlamda da katkı sunacağız ve seçimlerde de aktif rol alacağız"

DORTMUND (AA) - Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Almanya'da 2017 yılındaki seçimlerin sonucunu yaklaşık 1 milyon Türk kökenli Alman vatandaşının belirleyeceğini söyledi.

Çelik, UETD'nin Ruhr bölgesince düzenlenen "Büyük Türkiye Buluşması" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Almanya'da aşırı sağcı partilerin oylarında artış olduğunu, bu yükselişin daha da artmasını engellemek için sağduyu sahibi olan herkesin çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Çelik, tüm UETD teşkilatlarının federal seçimlerde aktif rol üstleneceklerini ifade etti. 

Türkiye'deki seçimlerin bittiğini ve burada yaşayan vatandaşların artık Almanya'daki seçimlere konsantre olması gerektiğini dile getiren Çelik, şunları söyledi: 

"Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde önümüzdeki yıl ve 2017'nin Eylül ayında ise Federal Almanya genel seçimleri var. Bu ülkede 1 milyonun üzerinde seçmenimiz var. Türkiye'deki seçimlerde gösterdiğimiz duyarlılığı Almanya'daki seçimlerde de göstermek durumundayız. Yarım asrı aşkın süredir burada yaşıyoruz ve artık buralı olduk. Buranın vatandaşı oldu, burada çocuklarımız doğdu hatta torunlarımız oldu. Hal böyle olunca buraları sahiplenmek durumundayız. Bunun en iyi yolu ise ülkedeki seçimlere katılmaktan geçer. 1 milyon oyu azımsamayın. Türk kökenli Alman vatandaşları, Almanya'daki siyasi iktidarı değiştirebilecek güçteler" dedi.

Çelik, Almanya'da aşırı sağcıların oy oranında artış olduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"2017 seçimlerinde siyasal katılımı arttırmak amacıyla 2013 yılında olduğu gibi her birimiz seferber olacağız, Türkiye kökenli Alman vatandaşlarının oy kullanmasını sağlayacağız. Bu bizim demokratik hakkımızdır. Her anlamda katkı sunduğumuz Almanya'ya demokratik anlamda da katkı sunacağız ve seçimlerde aktif rol alacağız. İstiyoruz ki aramızdan genç, donanımlı arkadaşlarımız Alman siyasetinde yer alsınlar ve milletvekili olarak mecliste bizi temsil etsinler. Bu konudaki çalışmalarımız 2016 yılında başlayacak." 

Paris'teki terör olaylarının kısa adı Pegida olan ırkçı oluşumun ekmeğine yağ sürdüğüne işaret eden Çelik, bu oluşumun eylemlerini sürdürdüğünü ancak her hafta eyleme katılanların sayısının azalmasının sağduyulu ırkçılık karşıtı insanları mutlu ettiğini vurguladı. 

Geceye katılan AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı da salondakilere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamını iletti. Taşçı, yurt dışında yaşayan vatandaşlar ile daha sık bir araya gelmek istediklerini belirtti. 

Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, ülkede yaşayan Türk toplumunun ciddi sorunları bulunduğunu, özellikle işsizlik konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade etti.

Basa, eğitim konusunda son yıllarda ilerlemeler sağlansa da yüksek öğretim ve meslek eğitimi alanlarında istenilen düzeye gelinemediğini, STK'lar ile el ele vererek bu sorunların üzerine daha kararlı bir şekilde gitmek istediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı