UCM'den Kongolu askeri lidere tazminat cezası

UCM'den Kongolu askeri lidere tazminat cezası

LAHEY (AA) - Merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), çocukları askerliğe zorlama ve savaşta kullanmaktan suçlu bulunan Kongolu askeri...

LAHEY (AA) - Merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), çocukları askerliğe zorlama ve savaşta kullanmaktan suçlu bulunan Kongolu askeri lider Thomas Lubanga’nın tazminat ödemesine hükmetti.

Mahkeme, çocuk asker kullanmaktan ve işlenen savaş suçlarından sorumlu tutulan Lubanga'nın 10 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Kararda, 475 başvuranın 427'sinin Lubanga'nın işlediği savaş suçlarından doğrudan, binlerce kişinin de dolaylı olarak mağdur olduğu belirtildi.

Mahkeme ayrıca, savaş mağduru olarak kabul edilen 427 kişinin uğradığı zararların karşılanması için 3,4 milyon dolar ve bunun dışında belirlenecek savaş mağdurları için de ayrıca 6,6 milyon dolar tazminat ödenmesi gerektiğini açıkladı.

UCM, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki iç savaştaki rolü nedeniyle yakalanarak UCM’ye teslim edilen Lubanga’yı yargılamaya 2006'da başlamıştı. Mahkeme, Lubanga’yı, çocukları askerliğe zorlamak ve savaşta kullanmaktan suçlu bularak 2012’de 14 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :