UCM Savcısı Ocampo Irak'ta

UCM Savcısı Ocampo Irak'ta

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı (UCM) Ocampo ile IKBY Başbakanı Barzani bir araya geldi

ERBİL (AA) - Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Irak temasları çerçevesinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Barzani ile Ocampo görüşmesinde, terör örgütü DAEŞ'in Musul'un Şengal ilçesinde Yezidi kadınlara yönelik uygulamalarının "soykırım suçu" olarak kabul edilmesi, bölgedeki gelişmeler ve Irak'taki insani durum ele alındı. 

Açıklamada konuşmasına yer verilen Barzani, DAEŞ militanlarının Yezidi kadınlara yaptığı muamelenin "soykırım suçu" olarak kabul edilmesi için IKBY hükümeti bünyesinde bir birim kurulduğunu belirterek, "Uluslararası kamuoyunun Yezidi kadınlarımıza yapılan zulmü ve tecavüzü soykırım suçu olarak kabul etmesi için girişimlerimiz sürüyor. İlk adım olarak Şehit ve Enfal Bakanlığı'nın bünyesinde bir birim oluşturduk. Bu birim, DAEŞ zulmünün soykırım olarak tanınması için çalışma yürütüyor" dedi.

Ocampo'nun bu yöndeki çabasına teşekkür eden Barzani, şunları kaydetti: "Kürdistan bölgesi hükümeti olarak, Yezidilere yapılan vahşeti dünyaya duyurmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Aynı zamanda teröristlerin elinde olan Yezidilerin kurtarılması için de tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ocampo da "DAEŞ zulmü" ile "Yezidi kadınlara uygulanan vahşeti" yakından takip ettiklerini ve IKBY halkının "acısını paylaştıklarını" vurgulayarak, "Kürdistan hükümetinin bu yöndeki bütün çabasını destekliyoruz. Yezidi kadınlara yapılan tecavüzlerin soykırım suçu olarak tanınması için elimizden geleni yapacağız. Bünyemizdeki uzman arkadaşları da bu davanın kabul edilmesi için görevlendireceğiz. Çünkü bu bir insanlık sorunudur. Tüm insanlığı ilgilendiren bir meseledir" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı