Üçlü Temas Grubu Minsk'te Toplandı

Üçlü Temas Grubu Minsk'te Toplandı

Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu, Minsk'te ayrılıkçıların temsilcileriyle bir araya geldi

Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun toplantısına sona erdi.

Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesine ilişkin oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun doğudaki ayrılıkçıların temsilcileriyle yaptığı görüşmede, grup bünyesinde faaliyet gösterecek alt komitelerin toplantıları da gerçekleştirildi.

Basına kapalı toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Özel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov ve AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri" temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı. 

Üçlü Temas Grubu toplantısında, doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi ile doğuda yapılacak seçimler, taraflar arasında çatışmaların sürdüğü bölgelerin silahlardan arındırılması, ağır silahların cephe hattından geri çekilmesi ve gerçek ateşkesin sağlanması konuları ele alındı.

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Tagliavini, Üçlü Temas Grubu bünyesindeki alt komitelerin birçok konuda uzlaşma sağladıklarını kaydederken, alt komite toplantılarının yapıcı geçtiğini dile getirdi. İlk defa düzenlenen alt komite toplantılarının iyi gittiğini kaydeden Tagliavini, tüm dört alt komitenin de doğudaki krize ilişkin yapıcı görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.

Tagliavini, Üçlü Temas Grubu’nun bir sonraki toplantısının tarihinin, taraflar arasında yapılacak uzlaşmanın ardından açıklanacağını ifade ederken, taraflar arasında uzlaşma sağlanamayan bazı konuların da daha sonra görüşülmek üzere ertelendiğini vurguladı. Tagliavini, toplantıda ateşkesin sağlanması ve ağır silahların geri çekilmesine ilişkin meselelerin de ele alındığını dile getirdi.

- "Ukrayna kendi tutumunda ısrar etti"

Üçlü Temas Grubu toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen alt komitelerin görüşmelerinde Ukrayna’yı temsil eden milletvekili İrina Geraşenko, görüşmelerin zorlu geçtiğini, karşı tarafın beğenmemesine rağmen, Ukrayna’nın kendi tutumunda ısrar ettiğini vurguladı.

Üçlü Temas Grubu çerçevesinde kurulan "insani meseleler" alt komitesinde Ukrayna’yı temsil eden Geraşenko, görüşmenin detaylarına ilişkin açıklama yapamayacağını belirterek, “En azından bugün açıklama olmayacak. Çok zorlu müzakereler oldu. Ukrayna temsilcileri ülkenin tutumunu en layık ve sert bir şekilde dile getirdi. Bu ise tabii ki bazılarının hoşuna gitmedi” ifadesini kullandı.

Görüşmelerde Ukrayna'yı temsil eden eski Devlet Başkanı Kuçma’ya yakın kaynaklar da Üçlü Temas Grubu’nun bir sonraki toplantılarının 16 ve 23 Haziran'da Minsk’te gerçekleştirilmesi konusunda anlaştıklarını dile getirdi.

Grup bünyesinde oluşturulan alt komitelerin bugün yapılan ilk toplantılarında ise Ukrayna adına Vladimir Gorbulin (siyaset alt komitesi), Evgeniy Marçuk (güvenlik), İrina Geraşenko (insani meseleler) ve İgor Veremiy (sosyo-ekonomik) yer aldı.

- Ayrılıkçılar: "Görüşmeler yapıcı ve zorlu geçti"

Doğudaki ayrılıkçıların temsilcileri de görüşmelerin yapıcı geçtiğini söyledi. Üçlü Temas Grubu’nda ayrılıkçıları temsil eden Denis Puşilin, Minsk’te yapılan görüşmelerin genel olarak yapıcı geçtiğini kaydederken, buna rağmen, bazı tartışmalı ve ciddi konuların yeniden ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Puşilin, Üçlü Temas Grubu bünyesindeki alt komitelerin çalışmalarının verimli geçtiğini, alt komite toplantılarında tarafları ilgilendiren önemli konuların detaylı olarak ele alındığını ifade etti. Puşilin, taraflar arasındaki görüşmelerde uzlaşmanın ne kadar çabuk elde edilmesinin taraflar arasındaki çatışmaların tam olarak son erdirilmesi ve tam bir ateşkesin sağlanmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Bir sonraki toplantıda taraflar arasındaki bazı anlaşmazlıkların da sona ereceğine inandıklarını anlatan Puşilin, taraflar arasındaki görüşmelerin zorlu geçtiğini, uzlaşma sağlanamayan bazı konuların ise görüşülmek üzere bir sonraki toplantıya ertelendiğini kaydetti. Puşilin, yakın zamanda taraflar arasında ele alınan konularda tüm tarafları tatmin edecek uzlaşmanın sağlanacağına inandığını söyledi.

Vladislav Deynego da Üçlü Temas Grubu bünyesindeki alt komitelerin çalışmalarının zorlu geçtiğini ve bu toplantılardan henüz net sonuçlar alınamadığını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı