Üç dev firmadan çalışanlarına erken zam!

Üç dev firmadan çalışanlarına erken zam!

Üç dev firmadan çalışanlarına erken zam!

Yıl sonunun yaklaşması ile beraber milyonlarca çalışan gözünü Ocak ayında yapılacak ücret artışlarına çevirdi.

Vatan'dan Emre Eser'in haberine göre, henüz bu zamların yapılmasına 3 ay var ancak özel sektörden bazı şirketler erken davrandı.

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda çok sayıda şirketin artan döviz kuru ve girdi maliyetlerini bahane edip ‘fırsatçılık’ yaparak ürünlerine yüksek zamlar uyguladığı bu dönemde Şişecam, Siemens ve Freşa erken zam kararı aldı.

ENFLASYON ETKİSİ

3 dev şirket özellikle yüzde 17.9’u gören enflasyon oranı sonrasında 2019 başını beklemeden ücretlerinde ortalama yüzde 10 güncellemeye gitti. 3 aylık erken zam paketlerini devreye sokan şirketlerin açıklamalarında ülke ekonomisinin zor bir durumdan geçtiğine vurgu yapılırken ücretlendirme politikalarında yapılacak bu artışlarla çalışanlara destek verildiği ifade edildi.

2019’DA YİNE ZAM

Şirketlerin açıklamalarında verilecek ek ücret artışlarının 2019 zammının yerine geçmeyeceği ve bunun sadece 3 aylık bir telafi güncellemesi olduğunun altı çizilirken 2019 yılı için ekonomik veriler değerlendirilerek yine bir zammın yapılacağı belirtildi. Şişecam, Siemens ve Freşa’nın attığı bu adıma yakın zamanda diğer şirketlerin de katılması bekleniyor.

ŞİŞECAM

EK ÜCRET ARTIŞI

Şişecam, “İçinden geçmekte olduğumuz zorlu ekonomik koşullarda ücretlendirme konumuzun güçlendirilmesi için aylık ücretli çalışanlarımıza ek ücret artışı yapılması kararı alınmıştır” açıklamasıyla maaş zammını duyurdu.

SIEMENS

YÜZDE 10 İYİLEŞTİRME

2018 yılının Ocak ayında çalışanlarına zam yapan Siemens, genel ekonomik koşullar ve alım gücünde yaşanan değişimler nedeniyle Eylül ayında yüzde 10’luk bir maaş artışı yapacağını açıkladı.

FREŞA

YÜZDE 12.5 PRİM

Freşa, Yönetim Kurulu kararı ile Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hak edilen aylık ücretlere ilave olarak net maaşın yüzde 12.5 oranında çalışanlarına ek prim ödemesi kararı aldı.

YIL SONUNU BEKLEMEYELİM

Yaklaşık 6 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret artışı Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek ve 2019’da asgari ücret bu komisyonun kararı doğrultusunda zamlanacak.

Ancak işçi sendikaları bu asgari ücrette yapılacak zam için Aralık ayının beklenmesini istemiyor. İşçi tarafı son dönemde artan enflasyon oranı ve ürünlerdeki fiyat artışı nedeniyle 2019’un son 3 ayı için tüm sektörden işverenlerin toplanarak erken bir zam kararı almasını talep ediyor.

2018 başında asgari ücrete yüzde 14.2 zam yapılmış ve asgari ücretlinin maaşı net 1.603 lira olmuştu.

Etiketler :