TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"(Fındıkta rekoltenin 646 bin tondan 420 bin tona inmesi) Bu şartlar altında fındık fiyatlarının bu seviyelerde olması manidardır. Üreticimizi muhakkak daha dikkatli olmaya davet ediyorum"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta rekoltenin 646 bin tondan 420 bin tona indiğini belirterek, "Bu şartlar altında fındık fiyatlarının bu seviyelerde olması manidardır. Üreticimizi muhakkak daha dikkatli olmaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, talepleri üzerine gerçekleşen ikinci tahminde fındık üretiminin 420 bin ton düzeyinde kalacağının ortaya çıktığını bildirerek, bunun üretimde yüzde 35 düşüşe karşılık geldiğini aktardı.

Bu şartlar altında fındık fiyatlarının bu seviyelerde bulunmasının manidar olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Üreticimizi muhakkak daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Uyarıları dikkate almayan ürününü emanete bırakan üreticimiz, diğer üreticilerimize de zarar veriyor. Bu sektörde rekabeti sağlayamazsak bu durumu her zaman yaşarız. Rekabet ortamı sağlandığında hem sektör daha gelişecek hem de üreticinin yüzü gülecektir.

Bu kadar düşük rekolteye rağmen fiyatların artmadığını görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi hem fındıkta yapısal sorunların çözülmesi hem de fındık fiyatlarının üreticiyi tatmin edeceği, makul düzeye gelmesi noktasında devlet politikası olmak zorunda. Aksi takdirde bu tartışmaları yapmaya uzun yıllar devam ederiz. Olan sektöre ve Karadeniz çiftçisine olur. Karadeniz'den göçü de önleyemeyiz.”

Bayraktar, yerli sermayeyi bu alanda yatırıma davet ederek, "Büyük şirketlerimiz bu ülkede uyuyor mu? 2,8 milyar dolar ham ürün ihracat, 14-15 milyar dolarlık katma değerli üretim olanağı olan böyle değerli ve milli bir üründen niçin para kazanmazlar? Niçin bu parayı ekonomimize kazandırmazlar? Niçin fındığa yatırım yapmazlar?" ifadelerini kullandı.

Bu konuyu anlamakta güçlük çektiğinin altını çizen Bayraktar, büyük firmaları Karadeniz çiftçisine sahip çıkmaya çağırdı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :