TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"İncirde gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Ayrıca aşırı sıcaklarda oluşan yoğun nem ve sabah çiğleri incirde çatlamalara neden oldu"

AYDIN (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kuraklık, haziran yağışları ve nemin sebebiyet verdiği, Pas hastalığı, yaprak dökümü ve çatlamaların incirde kalitenin olumsuz etkilenmesine yol açtığını söyledi. 

İncirliova'ya giderek İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde incir hasadına katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada yaş ve kuru incirdeki sorunlara değindi. 

Türkiye'nin yaş ve kuru incir üretiminde dünyada önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bayraktar, yaklaşık 35 bin ailenin geçimini buradan sağladığına işaret etti. 

Bayraktar, bu yıl doğal afetlerle birlikte incirin büyük zarar gördüğünü, kuraklık ve ardından yaşanan yağışların incirde Pas Hastalığı'na yol açtığını, hastalığı yeterince bilmeyen üreticilerin de gerekli mücadeleyi yapamadığını ifade etti.  

Tüm bu olumsuzlukların incirde kalite düşüşünü beraberinde getirdiğini aktaran Bayraktar, şunları kaydetti: 

"İncirde gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Ayrıca aşırı sıcaklarda oluşan yoğun nem ve sabah çiğleri incirde çatlamalara neden oldu. Bazı yörelerimizde akma olarak nitelendirilen İç Çürüğü Hastalığı yoğun olarak görüldü. İklim şartlarından kaynaklanan ekşime, meyve sürtmeleri ve güneş yanıkları da kalitede düşüşe yol açtı. Bütün bu olumsuzluklar bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkiledi."

- "Hazır ürünün ihracatı bekletilmeden yapılabilmeli"

Kuru incirde ihracatın büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını, bunun için kaliteli, sağlıklı üretime önem verilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, aflatoksin oluşumunu engelleyecek önlemlerin alınmasının gerekliliğine işaret etti. 

 "Ayrıca kuru incirde ürünü depolayıp piyasanın ihtiyacına göre ürün dağıtımı yapabilecek, ABD ve AB ülkelerinde olduğu gibi bir stok kurumunun oluşturulmasına ihtiyaç bulunuyor" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kuru incir ihracatında ilk yükleme tarihi de büyük önem arz ediyor. İlk yükleme tarihinin geç açıklanması hem ihracata hazır ürünün üreticide muhafazasını zorlaştırıyor, hem de pazar kaybına sebep oluyor. Bu bakımdan ilk yükleme tarihi uygulaması tamamen kaldırılmalı ve hazır olan ürünün ihracatı bekletilmeden yapılabilmeli." 

Öte yandan yetkililerden müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi alan Bayraktar, kuru incir sergisinin yanı sıra bahçe ve fidanlıkları gezip yaş incirleri inceledi.

Kaynak:Haber Kaynağı