TZOB Başkanı Bayraktar:

TZOB Başkanı Bayraktar:

"Ocak ayından bu yana gerileyen gıda ve tarım ihracatı, temmuz ayında yüzde 2,74 arttı"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayından bu yana gerileyen gıda ve tarım ihracatının temmuzda yüzde 2,74 arttığını bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, temmuz ayında Türkiye'nin genel ihracatı yüzde 16,2 azalırken, gıda ve tarım ihracatının yüzde 2,74 artarak, 1 milyar 154 milyon dolardan 1 milyar 186 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Ocak ayından bu yana gerileyen gıda ve tarım ihracatının, temmuz ayında artışa geçtiğine işaret eden Bayraktar, söz konusu ihracatın 2015 Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,98 gerilediğini belirtti. Bayraktar, bu alandaki ithalatın da aynı dönemde yüzde 1,55 azaldığını ve 6 milyar 876,6 milyon dolara düştüğünü kaydetti. 

İthalatın nisan ayından bu yana gerilemeye başlamasının sektör açısından olumlu olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'nin tarım ve gıdada net ihracatçı konumunu sürdürmesi gerekiyor. Ülkemizin çok daha fazla tarım ve gıda ihracatı yapabilecek potansiyeli var. İhracatın artırılması için ihracat destekleri artarak devam etmeli, girdi fiyatları rakip ülkelerle rekabeti sağlayacak seviyelerde olmalı, markalaşmaya gidilmeli, standarda uygun, talep edilen ürün üretilmeli, kalite ve ambalaja önem verilmeli" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı